Sidor

söndag 30 juni 2013

Gosset Grand Rosé Brut. En hel dag i vuxet sällskap..

Gosset Grand Rosé Brut N.V
Frun tar semester, jag tar upp en flaska. Svårare än så behöver det inte vara, fast det är klart, inte varje dag det följer med en Gosset Grand Rose Brut N.V (nr 7405, 459 kr) upp.

En subtil och otroligt intagande doft med begynnande mognad sprider sig till varje skrymsle i näsan. Av det som jag kan uttyda kan nämnas apelsin, vinbär, blommor, färsk svamp, skaldjur och lite läder. Fast vem bryr sig egentligen, en sniff och plötsligt står jag med tårna i strandkanten och ansiktet i skyn, underbart.

Munnen möts av rikligt med minimala bubblor som bildar en fyllig len mousse, anslaget är lätt, förföriskt men med betryggande tyngd. Rosor, parfym, orange citrusfrukt och en lätt nötig mognad slåss om uppmärksamheten men balansen och tidens inverkan gör sitt för att dämpa och släta ut. Syran stramar upp och är ganska påtaglig, så också den fullkomliga njutningen, härligt. Avslutet är lätt syrligt och kvar stannar en förnimmelse av alla de toner som kändes i doft och smak. Nedtonat men elegant och följsamt precis som resten av upplevelsen.

I mitt tycke helt perfekt nu, aningen mer mognad än för två år sedan då syskonet gick åt. Frukten sjunger kanske på sista versen men tiden på rygg har istället gett ökad komplexitet och härliga mognadstoner. Tur att det finns fler i källaren, det här vill jag uppleva igen, och igen, och igen. Hm, får nog bli till att köpa flera om det ska lyckas.

Till nästa gång. Hola Estocolmo

Champagne och ostron
Pst. Dag 2 är det ännu mer sammansatt, lätt övermogna äpplen, ostron, mer havsstänk, kanske bättre. Och till gratinerade ostron, mmmmm.

3 kommentarer:

 1. Asså den där Gosset verkar vara något att prova helt enkelt! Fast det verkar vara något att stoppa undan ett par år? Ha det gott, lasten är framkörd! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt bra, vinner helt klart på att lagras något år. Vi gjorde en riktig hitt and run, får hämta lasten nästa gång :) Ha det gött!

   Radera
 2. Hehe, en gryningsräd! ;-) Det gör vi, ha det gött!

  SvaraRadera