Sidor

söndag 28 oktober 2012

Pierre Peters, Henry Fessy och Louis Jadot. Födelsedag x3..

Hösten är grym
Har tjatat lite om min egen, men vi är faktiskt tre höstbarn i familjen  Nog för att det knappast längre handlar om några barn, men lite firande skadar aldrig. Gemensamt sak, trerättersklassiskt med den sedvanliga, äta efterrätt när barnen lagt sig.

Pierre var bäst
Fast först lite bubbel, tillsammans med Bollinger N.V kvalar Pierre Peters Cuvée de Réserve Blanc de Blancs N.V (nr 7350, 279 kr) in som en av mina favoriter bland SBs årgångslösa hyllvärmare. Lätt, fräsh och läskande men med bra motstånd, ståndaktig struktur och tydlig mineral. En solklar rekommendation till den champagnenyfikne som inte vill lägga ut mer än tre nystrukna Linnéor på "riktig" Champagne. (88-89p)
Dyra fiskbullar
Sedan kom förätten, som tyvärr blev en katastrof. Pilgrimsmusslorna var kalla och missade smaklökarna på flertalet runt bordet. Jag och min tvååring tyckte dock att de lätt halstrade, chili och vitlöksmarinerade fiskbullarna smakade. Sedan skadade det inte med lite riven 30månaders bergsparmesan, salsiccaslantar och purjolöksbädd heller. Men,men man kan inte lyckas jämt.
Charmig åldrande Louis
Desto bättre var kvällens paradnummer, kalkonen. Här var jag för upptagen med att äta för att ens tänka på att ta upp kameran men däremot hann jag föreviga bästa vinet till. Säga vad man vill om det järn, blod, småkomposterade och av tidens tand nedslipade Louis Jadot Beaune Premier Cru 2001 (nr: Slutsålt, ca 160 kr). Perfekt drickmogen bourgogne för en spottstyver hör inte till vanligheterna, satt som en fläskläpp till den saftiga fågeln. (87-88p)

Henry var inte heller dum
Som sparringpartner fungerade Henry Fessy Côte de Brouilly 2009 (nr: Slutsålt, ca 140 kr), men fick se sig besegrad, i alla fall i min gom. Körsbär/vinbär/lingon samsades på en mörkare botten. Följsamt men med en uppstramande struktur, möjligen aningen anonymt men på alla sätt korrekt och ganska långt ifrån nidbilden av fruktsöt, jolmig Beaujolais. (86-87p)

Inte bara vin denna afton
Avslutningsvis kom chokladtårtan fram, till detta sörplades både det ena och andra. Det mesta bra många snäpp starkare än kvällens tidigare vinösa inslag.

Tills nästa gång. Korvgrillning är inte fel det heller...

5 kommentarer:

 1. Gott! Mycket förtjust i pilgrimsmusslor, och de går ju hitta nu, fina och färska. Men, håller med dig - kalla är de inte så spännande;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ne inte direkt. Smakerna i denna kombo var dock riktigt goda. Tror inte att jag ska prova pilgrimsmusslor i detta sällskap igen, oavsett temp :)

   Radera
 2. Ah! Färskt är alltid bäst när det gäller produkter från havet. Dock praktiskt att ha lite pilgrimsmusslor i frysen för "oförutsedda händelser". :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo så sant, kan dock vara lite svårt att få tag på här i "urskogen" ;). Haha, oförutsedda händelser :)

   Radera
  2. Ja, det finns väl inget som säger att lite snabbimproviserad mat ska vara tråkig? ;)

   Radera