Sidor

måndag 23 januari 2012

Antinori La Braccesca Vino Nobile de Montepulciano 2007. Städarens tidevarv..

Nobelt vin för 149 pix?
Storstädning, nja en helhus dammsugning och källarrensning kanske inte kan klassas in i storstädningsfacket men hela söndagen tog det. Med katt och två små känns det lika ogjort varje gång dammsugaren tas fram, för hur noggrant det än dammsugs kan man ge sig tusan på att det virvlar fram någon hårtuss, kattströbit eller liten sten som lägligt fastnat på någons tass eller fot. För att inte tala om att någon, oftast under 110 cm, har hunnit dra fram något nytt innan dammsugaren tystnad och således initieras skräpbildandet innan det gamla försvunnit och så går cykeln. Fast det är klart, lite renare blir det och sinnet lugnas ytterliggare några dar.

Källarrensning däremot är en helt annan sak, eller kanske inte, av någon konstig anledning ackumuleras det mesta på golvet eller slarvigt staplat och här har inga små härjat. Nej här kan vi endast skylla på de storas egen cykel av samlande, sparande och slutligen slängande. Den enda plats som jag har någorlunda koll på i källarplan är den innehållande flaskor, fast det är klart. Trots att det sällan är något som slängs brukar det däremot "fattas" en del flaskor, i alla fall om man ska tro cellartracker.

I min, att dricka snart del, trängs en del flaskor. Flaskor är nyfiken på, som pockat på uppmärksamhet men där tillfället sluppit förbi, sådant som nyligen inköpts och ska testas av, eller sådant som rent av har skänkts och som väckt direkt nyfikenhet. Antinori La Braccesca Vino Nobile de Montepulciano 2007 (149 kr hos The Wine Company) var ett sådant vin. Duglig VNdM brukar kunna vara användbart, gillas av många, funkar till mycket, sällan allt för krävande och mår bra av något år i källaren. Upp till bevis

En närmare titt
Det är en stor mörk och mustig doft med marsipan, stora mogna bigarråer, plommon, och lite mocca. Det finns någon uppstramamnde färsk träsort, ceder möjligen, ett likörstick i slutet som ökar med tid och luft. Nog för att doften både är stor och mustig men jag tycker ändå inte att den blir vulgär eller för mycket. Bara fylligt Italienskt med en modern touch.

Munkänslan är, sin fylliga doft till trots, pigg med både en upplyftande syra och små uppstramamden tanniner i slutet. Frukten är körsbärssyrlig men riktigt mogen, plommonen tillför lite extra fyllighet och komponenterna från de rostade faten är bra avvägda i en mörkare men ändå oklumpig stil. Med tid blir uttrycket rundare, moderns och fylligt, men balanserar fortfarande på rätt sida i min gom.

Eftersmaken bra lång, aningen kartig, bra torr, bärig med ett antydan rostat mörkare trä. (89-90p)

Jag tar av mig hatten, om jag hade någon, och bugar lätt för smakprovet, detta ska jag ta och fylla på förrådet med. Ett välgjort, publikt och omfamnande vin. Möjligen inget för de med allt för utvecklad ekallergi, eller älskare av ytterst slanka viner men jag gillar det. Ett användbart allroundvin i den fylligare stilen. Tror dessutom att man kan lura fram en eller annan nyansering till bara frukt och ek smälter in något till. För 149 kr är det riktigt bra, i jämförelse med nyligen testade Poliziano 08 är det minst lika bra och då får du levererat direkt till dörren.

Tills nästa gång. Ny vecka, nya tag...

2 kommentarer:

  1. OT: Nu levererar Atomwine till Sverige igen och på ett regelmässigt sätt. Har saknat Ferme du mont..

    P.

    SvaraRadera
  2. Ja härliga tider, fast kanske inte för plånboken ;). Tom skrev att allt är klart med skatt och moms men att de skulle utveckla tjänsten under de kommande månaderna.
    Jag tänker mig speciallanserade Ferme du Mont viner bara till den svenska marknaden, och Keller GG 10:or som han gömt undan. Toppat med en uppsjö Seehof och lite Sottimano. Ojoj härliga tider indeed ;).

    SvaraRadera