Sidor

söndag 8 januari 2012

Lanson Extra Age Brut N.V & Maxime Trijol Petite Champagne Cognac 1969. Så var semestern slut, nu börjar (f)ledigheten igen..

Bubbel passar nästan jämt
Sista självande dagarna på en ledighet som ännu en gång tangerar att vara alldeles för kort. Ops jasså man får inte  klaga när man har tillbringat tre härliga veckor av familjesamvaro? Ne, hursom, vi toppar slutet med ett besök hos fruns syster med famlij. Lite längre bilturer kan, minst sagt, vara trixiga när man har små i bilen. Förutom en halvtimmes nattskräcksgastande var det ok. Vistelsen i sig var fenomenalt bra och intensiv precis vad som behövdes för mersmak.

Väl hemma påbörjas sista julrensningen, pynt och dylikt har förpassats till sedvanlig kartong, men maten. Eller rättare sagt julsnasket ska bort. Inte bara julsnask kan tilläggas, en frystömning senare känner jag mig lättare till sinnes och kan fortsätta att påbörja det nya året, med allt vad det innebär. Lax o grönsaker till lunch och en mustig gryta till kvällen, precis det renande som kropp och själ behöver. Mer om det senare..

Förutom de barnvänligare alternativen, som fem små battingar kräfva, hanns det med lite vuxensnask också.
Varför ska det vara så svårt att lagra skumpa?
Lanson Extra Age Brut N.V (nr 77138, 599 kr) var tyvärr alldeles för ung, skulle mått bra av något längre tid i källaren men då tillfället kändes rätt så ryckte korken. En fräsh fyllig skapelse med gott om syra och en smaksam beska fast utan betungande brödighet tillsammans med ett djup som sjöng av kvalitet. Tillsammans med bajskorvsliknande, hantverksmässiga mata grande från Gefle Chocolaterie var upptakten på kvällen i full färd.

Gästfrihet i flaska
Annars var kvällens mogna behållning, Maxime Trijol Petite Champagne Cognac 1969 (kan hittas här), som efter 38 år på fat fortfarande hade en bibehållen frukt. En elegant skapelse med en tydlig prägel av luxuösa fat. Ett djup och robust känsla som endast kan lockas fram med tidens tand. Behöver jag säga att smak och eftersmak var komplex och riktigt lång. En riktigt god vickning, vars ensamma majestät klingde ut i takt med kvällen.

Tills nästa gång. Tack ännu en gång, nästa gång Februari, aiit...

2 kommentarer:

 1. Snyggt!
  Kan du skicka en lågupplöst av varje variant av Lansonbilderna så kan jag visa upp för producenten. Möte snart.

  Tack på förhand!

  Oskar

  SvaraRadera
 2. Tack, roligt!

  Det ska nog inte vara några problem.

  //David

  SvaraRadera