Sidor

torsdag 12 januari 2012

Zaglia Refosco dal Peduncolo Rosso Riserva 2008. Vardag..

The Italian way
In i vardagslunket, fort gick det också. Tror att allas humör vinner på uteblivna sockerspikar, fettdippar och allmän paltkoma. Matlistan upp på kylskåpet och vardagens lugna lunk kan fortgå. Ett efterlängtat inslag är kvällsvickningen, inte att den försvunnit snarare ändrat form. Under långhelg är det lätt att den blir något släntrian och enformig då det finns gott om snask i alla dess former, nu när träningen dessutom sett dagens ljus igen känns det helt enkelt inte rätt att toppa den med några chokladpraliner, if you know what I mean?

Nej, fram med ost och kött. Ibland bara ost, ibland bara kött även om de bästa kvällar kantas av både och. Till en krämig hårdost och torkad korv finns det få ting, i min bok, som passar lika bra som ett redigt Italiensk tjut, syror, slankhet, balanserad körsbärsfrukt är attribut som lirar härligt tillsammans med fett, salt och köttstruktur. Efter ett hojtande från månglaren i söder fanns vissa förhoppningar om att Zaglia Refosco dal Peduncolo Rosso Riserva 2008 var precis vad som behövdes efter ett gött gympass.

Över bukten in i glaset
En ärlig Italiensk doft med surkörsbär på en mörkare botten av något obestämbart. En ganska stor doft som både har krydda, intensitet och ett uns lätthet. Lite topptoner av orientaliska kryddor och likördricka ramar in helheten på ett trevligt och småenkelt sätt. Med luft och tid tillkommer lite undervegetation och mer eteriska toner.

I munnen är det friskt och lättsamt men ändå med en betryggande tyngd. Härliga syror slingrar ikapp med mogen syrlig körsbärsfrukt blandat med mörkare kryddigare toner. Avuslutet stramas upp, som om det behövs, och lämnar ett torrt men läskande avstamp in i eftersmaken som hyfsat kort men bärigt läskande med lite mörkare toner. (86-87p)

Går inte att ta miste på vare sig drickbarhet, hemkomst eller charm. Priset skäms verkligen inte för sig heller och det blir enkelt, hur hårda granskande glasögon jag än försöker se igenom, en klar rekommendation  för 90 pix som du får lägga ut om du låter någon annan frakta hem till Svedala. Behöver jag säga att det är användbart till stort sett allt ätbart som har härkomst i stövelland.

Vinet har lirats av billigt, via intresserad till rhône. Och troligtvis kommer fler toner, för Carlo skickade detta gratis till svenska vinplonkare.

Tills nästa gång. Med vardag kom en ofrivillig uppstigning 05:00...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar