Sidor

onsdag 15 augusti 2012

Dill och smörmarinerad laxida i ugn, persikosås o färskpärer samt lite amerikansk Chardonnay. Jag har nu två dagisbarn..

Nu åkte sista dillen
Jag jagade inspiration till min amerikanska chardånäj, ingefära lät lockande med det fanns inte hemma, varken torkad eller färsk. Och tid för att plocka fram någon grill? Ne, inte idag när det var hem tidigt från jobb för att lösa av dagis och fru. Istället fick det bli m.ade b.y m.arys - Dill och Smörmarinerad Hel lax i Ugn. Hade som sagt en laxsida hemma och allt annat också skulle det visa sig, tillaga i folie brukar jag inte göra så där hade vi något nytt. Funderade dock på den tropiska tonen i vinet, smöret och fet lax borde möta upp smör och fetare ton i vin. Fick bli riven persika i Créme Frâiche toppat med lite honung och till det lite smörslungade färskpotatisar om inte fetman i fisken skulle vara nog.

Resten av familjen hade redan börjat äta
Om det smakade? Jotack, enkla, milda smaker där varje råvara kom fram. Faast, jag undrar om det inte skulle varit aningen bättre att göra något där man smörstekte laxen för att bättre möta upp vinet? Nja, det var riktigt bra på ett smått melankoliskt, finstämt och hemtrevligt sätt.

Ett litet oops bara, drick inte Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay 2009 kylskåpskall, utan låt den krypa upp några grader. Kändes först snipig och aningen tillbakadragen, inte alls som tidigare smakprov men så fort graderna steg så steg även charmen i vinet.

Måste pappa fota all mat?
Tills nästa gång. Hungrig familj och bloggande pappa går inte alltid ihop...

Pst. Höll på att glömma persikosåsen. Riv en persika grovt, tillsätt två överfulla riktiga matskedar Créme Frâiche. Salta och peppra samt ca 1 tsk honung, beroende på mognad, rör om, servera, njut.

4 kommentarer:

 1. Snygga bilder du fotat, inte alltid jag blir impad över matbilder men det var en stor tumme upp :) Provat att steka laxen men gillar just de milda rena smakerna. Det är liksom något vackert över det...du vet, sådär oförstört och "rent" :D takes me back till barndomen och egenfångade fisken som morfar/pappa stekta i filie över grillen. :) Ska prova ditt recept själv! :)

  Hälsningar Mary

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för beröm, verkligen roligt att du tycker om.

   Jo det var verkligen rena smaker, lätt och ledigt på ett avskalat sätt. Jo kan nog också dra mig till minnes en och annan grillad fisk, utan salt och peppar men ojoj va gott :)

   /David

   Radera
 2. Att smörsteka, grilla - eller oljepochera à la Heston - laxen i olja skulle nog vara bättre för vinet.
  Sedan så är dill ett knepigt tillbehör, precis som mycket annat grönt, om man ska matcha med vin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom just detta vin inte hade så markanta ekfatstoner fick det bli en "mild" rätt. Men ja, optimalt hade säkerligen varit att steka.

   Gällande dill så gav det inte allt för mycket smak, vilket som sagt är klurigt. Har personligen hittat de bästa matchningarna i stekt lax, dill och Rioja, konstigt va ;)

   Radera