Sidor

onsdag 22 augusti 2012

Macarong och ankfett. Nu är jag ute på haal is, fransk is..

Bra grejjor SKA lyftas fram
Jag har sagt det förut men det tåls att upprepas, vi på landet kan ta del av spännande sortiment av allehanda slag. Framför allt närodlat men även delikatesser av mer exotisk sort, denna gång franska för att vara mer exakt. För nog är det spännande att prova nya saker? Ja alltid! Med det förbehållet att man som oftast är en total novis på området. Det enda man kan lita på är hur det ser ut och hur det smakar, om ens det. Franska Matkompaniet skickar, tror jag, överallt till vårt avlånga land och bland mycket annat gott i paketet fanns två saker som jag speciellt fattade tycke.

Fett drygt
Börjar med fettet,
har stekt färskpärer, oj vad jag har stekt färskpärer. Vi tog initivativet att odla själv i år. Någon liten plätt med allehanda olika grönsaker och potatis. Jag har, utan att förhäva mina odlartallanger allt för mycket, aldrig smakat så goda färska potatisar. Köra dem plain med lite dill och smör, mums. Men ta mig tusan om det inte var någon resa bättre att ta de överblivna små, steka dem i en hyfsad klick ankfett (kostar 80 kr för 320g hos FM, dryygt är bara förnamnet), salt, peppar och voilà, du har en stekt färskpotatis med extra allt. Bara att testa, går såklart utmärkt att steka det mesta i det feta guldet. Och nej, kommer tyvärr inte ihåg vilken sort som åkte ned i jorden.

En till, ok bara en till
Sedan kakan,
brukar lyxa med en och annan pralin i samma prisklass men 15 spänn kakan har jag nog aldrig betalat för hemmatugg tidigare. Eller jo, det har jag nog, stora, övergödda, kemiskt smakande halvfabrikatskakor har slunkit med hem men inte inte små hantverksmässigt gjorda.

Tooo sweeet
Mums va gott, en liten hårdare hinna, sedan lite småsegt, mandelsöt, biskviekänsla men ändå inte, med en krämigare fruktsockermassa, fyllig och ljuvlig är bara förnamnet. Ja ni som smakat vet vad jag snackar om. Tycker pistagen är bäst, eller citron, eller.. Provar med ett litet glas sött till men nej, alldeles för sött. Efter lite efterforskning ska det tidligen funka bäst med thé, kaffe eller Champagne, väljer helt klart det sistnämnade, om jag hade haft några kakor kvar det vill säga. Nästa gång får det bli ett 20pack, minst. Macarons, frestelser innehåller två naggande goda bitar vardera av pistage, citron, tahiti och skogsbär/blåbär. (8 st kostar 125 kr hos FM)

Efter flera mersmakande produkter slänger nyfiken i en strut iväg fem snabba till Franska Matkompaniets ansvarige alltiallo Zita Tersman, som dessutom går utmärkt att hitta fågelvägen.

1. Kan du berätta lite kort om din affärsidé?
Det första jag tänkte på var att öppna en butik där man kan handla samma mat som i Frankrike. Jag ville ta fransk mat till Sverige, ”Något för alla” och göra franska köket tillgängligt för fler. Vi specialiserar oss på franska produkter, med inslag från dess tidigare kolonier, och kan därför erbjuda kunskap om varje vara vi tillhandahåller.
2. Hur väljer du vilka varor som du säljer?
Vi tänker oss ett tvärsnitt av det franska köket, från delikatesser till vanliga matvaror. Delikatesserna ska man kunna äta rakt upp och ned som de är. Andra varor vi säljer ingår ofta som ingredienser i traditionella franska maträtter, till exempel ankfett, och Puilly-linser, eller tillbehör som dragon, tryffelsalt och lökmarmelad, körsbärsmarmelad. Vi handlar endast av välrenommerade producenter med erkänt god/hög kvalitet.
3. Kan man köpta dina varor var som helst i Sverige och hur ombesörjer du färskvaror i frakten?
Alla ska ha möjlighet att köpa franskt och i med nätförsäljningen kan man köpa våra varor överallt i Sverige, oavsett var man bor. Vi skickar franska ostar, korvar, charkuterier och kolonial som kommer direkt från Frankrike. 
Vi informerar kunderna på vår hemsida om frakt. De allra flesta varor vi har i vårt utbud går lätt att frakta. När det gäller färskvaror/kylvaror håller vi ett litet lager och tack vare god kontakt med leverantörer, kan vi snabbt få hem beställningar. Hur frakten sker beror på varaorna; storlek och om det är kylvaror.
4. Varför ska man handla av dig?
Därför att man får allt samlat på ett ställe. Det är enkelt. Man kan lära känna det franska köket och bli inspirerad via bloggen ”Köket”, recept, bilder – helt enkelt en inkörsport till fransk mat. Vi säljer inte bara maten, vi vill föra fram vår kärlek det franska köket – det ska vara lätt att älska fransk mat!
5. Är det något övrigt du vill tillägga?
Ja, då vill jag tillägga att jag är glad för all uppmärksamhet vi fått! Kontakterna med intresserade som läser och frågar, kommenterar och handlar ger mycket inspiration. Kontakterna är jätteviktiga och vi tar gärna emot tips och svarar på frågor. Vi i FM har lärt oss mycket sedan resans start och det är mycket givande! 
Stort tack till Zita och FM för att du/ni tog er tid och svarade nyfiken i en strut 
Tills nästa gång. Imorgon kommer andra vågen...

4 kommentarer:

 1. Psst! Det heter Puylinser (lentilles vertes du Puy). :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, tänk att man lär sig något nytt varje dag :)

   Radera
 2. Macarons är inte speciellt svårt att göra själv, Gör många och frys in så blir det mer pengar över till vinet :)

  80kr för en liten burk ankfett, vilket rån!

  Vill du ha det bästa inom ank/gås produkter titta på
  http://www.lamaisonfrancaise.se
  45kr tar dom för 320g ankfett av högsta kvalité

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer pengar till vin är aldrig fel, men göra Macarons själv kommer jag nog inte försöka mig på. Får helt enkelt spara in på något annat :).

   Tycker nog inte att 80 kr var ett rån, inte med tanke på hur länge den räcker. Men 45 kr är helt klart ett bättre pris, riktigt bra rent av. Vet du om butiken skickar eller om man måste besöka den fysiskt, blir aningen långt i så fall.

   Tack för kommentar.

   Mvh David

   Radera