Sidor

måndag 25 april 2011

Gosset Grand Rosé Brut N.V. Så var sommaren här, både i sinne och skinn..

Rosé ska bubbla.
För ett tag sedan köptes denna Rosé för att möjligen komma till nytta i en snar framtid, månaderna gick och rätt tillfälle infann sig aldrig. Då kommer en basunering om att detta är skit bra, sedan dyker ett och ett till smakprov upp som bekräftar. Detta är bra skit, eller rättare sagt detta är bra grejjor från en av de äldsta skumpahusen som fortfarande producerar bubbel.

Vilket tillfälle som var rätt? Barnfri dag med tillhörande 20 plus på celsiusskalan och strålande sol. Jo man tackar, även om jag i normala fall inte är speciellt förtjust i rosé så kände jag mig hyfsat säker på att omständigheterna skulle göra att detta ramlar in på pluskontot.

Underbar färg.
En sammstämmig rödbärig doft med smultron, blyga skogshallon och en antydan till musselskal. Den känns fräsh och rund i en förhållandevis lätttillgänglig stil. Finafisken, det här gillas verkligen.


Smaken är lite småstickig men ändå med en skön harmoni, det unga uttrycket till trots. Röda lätta bär, lite krusbär, vinbär samsas i en mediumfyllig kropp och en avslutande uppsnörpande grapebeska som mynnar ut i en hyfsat lång eftersmak med salubrin, lite apelsin och äppelskal.


Men nu så, efter ett tag öppnad i flaska pryder den mjuka, nästan gräddliknande moussen sitt smycke utsökt. Ojoj va gott detta är, lättsamt men ändå med tryck i frukt och personliget. Nu har det kommit fram nygräddade våfflor i doften tillsammans andra mer skaldjursaktiga mineraltoner. Smaken är fylligare men med samma tydliga skärpa. Om jag ska hitta något negativt så är det att eftersmaken är lite kort. (91-92p)

Den klart bästa skumpan jag druckit utbrister Frun och jag är beredd att hålla med. Det här är seriöst riktigt bra, men. Jag har fortfarande svårt att förlika mig med priset som skumpa betingar, för att inte tala om Rosé varianterna. Missförstå mig rätt, jag lägger gärna några hundringar på en flaska vin men närmare femhundra känns något saftigt. Fast en kväll som denna är det bara att kapitulera inför bubblets tjusande verkan. Jag har nämligen inte hittat någon bättre stämningshöjjande, mysfaktorssörplande, vårsippande småbarnsföräldrardryck som gör samma verkan en varm vårdag på tröskeln till sommaren, eller någon annan dag för den delen..

Tills nästa gång. Imorgon börjar vi om...
Räk gott!
Just ja, till stora räkor med asiatisk touch satt det som en smäck. Ja ska jag vara riktigt ärlig så var det gudagott till chips och även helt alena..

3 kommentarer:

 1. Hej!
  Gott att läsa att även du tillhör fanklubben.
  Man får välja tillfälle då man sköljer ner sina surt förvärvade stålar.
  Jag kan bara hålla med din hustru: Det är den bästa skumpa jag druckit. Punkarn har jag att tacka för det!

  JC

  SvaraRadera
 2. @JC, sant man får välja sina tillfället. Kan ju som sagt dricka sämre saker än "den bästa skumpa jag drucket" ;)

  Hear, hear, Punkarn är grym.

  @Ulf, Just try it, you may like it ;)

  SvaraRadera