Sidor

tisdag 1 februari 2011

La Ferme Du Mont Côtes du Rhône Village " Le Ponnant" 2009. Uppdragen hopar sig..

Vardaglig poesi på flaska
Jaha då satt man som kassör också, inte bara vinhandlare som utnyttjar min oförmåga att säga nej nu har det spritt sig till föreningslivet också. Det positiva är att det knappast finns någon risk att bli sysslolös.

Likt en skiva som hakat upp sig fortsätter utforskandet av det senaste 12-packet från Tom. I ett försök att nyansera mitt sökande försökte jag hitta en svensk importör, efter ett trevligt mailväxlande med producent och Sigva (vilket visade sig vara den svenska importören) fann jag att just de viner som jag var på jakt efter inte fanns i det svenska sortimentet. Däremot finns följande viner:

Côtes du Rhône Premiere Côte 2007 99kr
Saint-Joseph Parcelle de Jean 2007 219kr
Châteauneuf-du-Pape 2007 304kr
Côte Rôtie Bonneveaux 2007 479kr
Hermitage Arena Mica 2007 499kr

Dessa ligger i RS, vilket innebär privatimport vilket i sin tur innebär outforskade inköpskanaler för mig. Tur att La Ferme Du Mont Côtes du Rhône Village " Le Ponnant" 2009 redan fanns med i min låda. För att utrycka mig mild så tycker/tyckte jag att 07:an av samma vin var riktigt bra. Om man ska tro Robert Parker så ska 09:an vara ännu bättre, han har i alla fall belönat den med en poäng till.

Upp till bevis:
Vilken frukt, renaste mörkahallon och mognavinbär samsas med salmiak, lite chark och över det hela ringlar en sval ton där allehanda franska örter ingår tillsammans med en känsla av sten. Det känns utrycksfullt, vitalt och juvenilt men ack vad inbjudande.


I munnen bjuder vinet till, oj vilken drag, härlig slank munkänsla med tillräcklig fyllning för att nå ut i varje skrymsle i munnen. Mörkröd ung frukt, pigg syra och kännbara tanniner som sköljer över i slutet likt den finaste sand. Även här finns något svalt och fräsht, mineral kanske någon skulle säga men så bevandrad är jag inte. 


Eftersmaken är syrligt läskande med örter, mörka körsbär, salmiak och en liten bittersvans. Möjligen något för kort för att vara riktigt, riktigt bra.


Det underbara i dagsläget är det bångstyriga men ändå förvånandsvärt följsamma utrycket, vinet sköljer över sensorerna i munnen och triggar de flesta utan att för den delen väga över någonstans. Det är läskande, personligt, uttrycksfullt och ungt på en och samma gång. Jag har sagt det förut om säger det igen, fasiken vad jag går igång på detta. (89-90p)


Tills nästa gång. Arbete och möte, idag blir det inte många familjetimmar...

7 kommentarer:

 1. Hmm.. skickar inte Atomwine till Sverige längre? Inte enligt hans check out. Märklisch.

  P.

  SvaraRadera
 2. Skulle tro att det är tillfälligt, eftersom det ändå är för kallt att skicka hit för tillfället.

  SvaraRadera
 3. Hej P och JN
  Har precis varit i kontakt med Tom på Atomwine och de är i sin tur i kontakt med skattemyndigheten. Det är vissa oklarheter vad som gäller angående frakt till Sverige. Han skulle återkomma när det var utrett, men tydligen måste utländska företag vara registrerade i Sverige vilket ett fåtal är i praktiken..

  Vi får se vad som händer, om det innebär högre kostnader eller vad??

  SvaraRadera
 4. Hmm, om det är så så skulle det kunna göra marknaden bra mycket fattaigare. Ingen Merolli, Ingen Atom vin och ingen superiore. Samtidigt kan man ju undra om inte Skattemyndigheten, eller vem som nu kan tänkas driva frågan, biter sig själv i svansen om man sätter åt denna, ytterst marginella handel

  SvaraRadera
 5. problemet ligger i skillnaden mellan distansförsäljning och privatinförsel :-/

  I sin vishet har våra politiker slagit knut på sig själva. men så här är det:

  Om Tom ordnar transporten till sverige så är det distansförsäljning. om kunden ordnar transporten till sverige är det privatinförsel.
  vid privatinförsel ska den som handlar skicka in sin blankett och göra sin förskottsinbetalning, vid distansförsäljning är det handlaren som ska betala svensk alkoholskatt, och det är krångligt, handlaren måste nämligen skaffa någon i sverige som kan sköta om skatteinbetalningen, och denne måste dessutom vara godkänd av skatteverket så som inbetalare av alkoholskatt (dvs måste vara oförvitlig och allt vad det nu är).

  SvaraRadera
 6. och om tom är intresserad så kan jag tipsa om (stackarna) som hanterar (eller hanterade) alkoholskatteinbetalningarna åt 1855.com tidigare: Det var Ben Hayes på Katthuset i uppsala (018-303233 eller 070-3454747) och nej, jag har ingen annan koppling med karln än att han hanterade 1855.com bättre än de själva gjorde :-(

  -sunqan

  SvaraRadera
 7. och mailadressen till dem är inte riktigt den uppenbara ... (den var inte det 2008-2009 i alla fall).

  SvaraRadera