Sidor

fredag 4 februari 2011

Saint Cosme Côtes-du-Rhône 2009. Hemmapappa på deltid..

Mörkt är det nya ljusa
Då var det dags igen, frun i huset börjar jobba om än bara deltid och jag är följdaktligen hemmapappa på deltid. Faktiskt en genialisk lösning om du frågar mig, nu får vi en varsin bit av varje kaka och när någon av oss klagar över det ena eller andra kan den andra med menande blick intetgöra den andra och lägga locket på.

Ne det är faktiskt riktigt härligt att både få ha kvar en fot i vuxenlivet och samtidigt få vara delaktig i de ungas uppväxt. Påtal om det så är lillkillen inte så liten längre, nu är rumphas, spontanvändningar och härmande fraser en del av den unge mannens vardag.

Det har blivit många beställningar utomsocknes, men det finns några fördelar med vårt lokala sortiment. Framförallt behöver man inte beställa 12-pack, dessutom visar BS på en bra bredd bara man vågar ge sig hän. Oavsett hur mycket vin det finns tillgängligt så verkar de bekanta vattnen lite bättre. Så här kommer ytterliggare en Côtes-du-Rhône från den trevliga årgången 09. Ok jag lovar, nästa vin ska inte vara från tyskfranskitaliensk mark. Puh svårt, men det ska gå. Å andra sidan, varför bege sig bort när hemma smakar så bra..

Lite smått bångstyrig med mörkröd småjäst frukt. Tillsammans med de sedvanliga franska örterna, lite salmiak och en ton av bränt gummi och chark bildar det en ung om än väldigt skön doft kombo.


Munkänslan slank och läskande med gott om pigg röd frukt, mosade jordgubbar, hallon, salmiak och en avslutande småbitter örtighet. Syran är påtaglig och så även tanninerna som gör sig påminda i slutet och lämnar ett torrt avstamp i eftersmaken som är torr, fräsh, lite syrligt bitter och ungjästfruktig.


Inte alls lika charmig som La Ferme du Monts 09:a men ändå med tillräcklig kropp och personlighet för att inte verka tunn och intetsägande. Hela intrycket landar någonstans i mellanland, inte för mycket av något men ändå har det en inneboende charm. Även om det är ungt och lite småbångstyrigt dricker jag det med välbehag i dagsläget, möjligen att det blir lite avslipat med tiden men jag gillar det här lite opolerade. (88p)

Det var Birk som inspirerade till beställningen, varför inte låta honom göra dig samma tjänst.

Tills nästa gång. Jag säger bara en sak, lergryta...

8 kommentarer:

 1. Har ännu inte provat nollnian men såväl 2005 som 2007 var snudd på husviner hemmavid när det begav sig. Alltid rustikt på ett snudd på elegant vis men packat med skön frukt. Älskar Saint Cosme's CdR!

  Dags att prova 2009 hör jag!

  MVH

  Niklas

  SvaraRadera
 2. Låter lovande. Jag har ännu inte fått tummen ur och beställt 2009:an , men nu så...Jag ligger fortfarande på några få från 2007, snart dags för en koll där också.

  SvaraRadera
 3. @Niklas, jo nog vilar det något skönt rustikt i all drickbarhet. Funderar starkt på att revidera mina ord om den omedelbara konsumtionen, slatten dag tre var nog den bästa. Hoppas att du smakar skulle vara roligt att höra..

  @Herren, så mycket vin och så lite tid. Jo nog finns det en och annan beställning som pockar på men så är det alltid ;) Ska bli intressant och se hur du upplever 09:an, roligt dessutom att du kommer ha möjlighet att jämföra 07 och 09 inom en hyfsad närtid. Väntar på rapport med spänning..

  Mvh David

  SvaraRadera
 4. Xavier Cote du Rhone 09 har landat i BS, Xavier brukar också leverera - men kanske lite mer modernare stil (91p av Parker, vad det nu är värt;)

  SvaraRadera
 5. LÅter som en musklig skönhet. Nu börjar jag så smått bli sugen på sydfranskt igen efter en överdos Nebbiolo. Apropå Xavier har jag hans Gigondas 2007 i linneskåpet.

  Nice pic!

  SvaraRadera
 6. @Birk, Hm har faktiskt inte provar något av Xavier men både C-d-R och Ch9dP ligger risigt till. Får helt enkelt bli en sväng till närmaste butik :)

  @Fredrik, låter som att du behöver en rejäl dos färska franska örter till skillnad från all målarfärg och rosstoft. Ska försöka mig på något helt annat nästa gång.. får se om jag lyckas.

  Tack..

  SvaraRadera
 7. Provade igenom alla deras viner i sommras på vår tripp till Gigondas.
  Har aldrig varit hos en producent vars alla viner håller så hög klass. Fick med en flaska Little James Basket Case (4€) som knäcker det mesta un der 100kr på bolaget. Deras CdR är verkligen bra och även Gigondas som kom i något släpp vill jag minnas. På plats berättade de att de tappar upp deras CdR på halvflaska speciellt åt Grand Hotel i sthlm.Annars tappas inga andra viner på halvfl. Vore inte det ett vin för SB och deras skrala halvfl sort.?

  SvaraRadera
 8. Inte ett dugg avis på den resan :) Skulle vara roligt att prova något några steg upp i kvalitet, även om det finns en grym tjusning i att "enkla" viner levererar så här pass.

  Jo nog vore det något med detta på halva, fattar faktiskt inte vad det är med SB och halvflaska. De av några borde kunna gå back några kronor för att svenska folket ska dricka mindre, alltså ge oss fler bra halvor..

  SvaraRadera