Sidor

söndag 20 februari 2011

Querciabella Chianti Classico 2008.

Både dynamiskt och biodynamiskt
Vad är detta? Termometern letar sig ner till -30, tur att solen tittade fram och lurade ut oss på en stillsam eftermiddagspromenad. Lilltufflan har varit låg hela dagen och när det började närma sig middagstid visade det sig varför, magen. Uha inte roligt men trots det så var hon vid gott mod. Vilken tur att gossen precis har frisknat till, var det någon som sa immunförsvar?

Igår var jag och hämtade ut varuprover på posten, vet inte riktigt hur jag ska ställa mig till den typen av semipåtvingad varor. Eller jo det vet jag visste, smaka och skriv vad jag tycker. Det värsta som kan hända är att jag inte får några fler prover och det bästa är att jag hittar något som är gott och inte behövt betala för att ta reda på det.

Tyvärr är de flesta flaskor här hemma betalda, desto viktigare att göra mesta möjliga av de surt förvärvade slantarna. Querciabella Chianti Classico 2008 kan fås på systemet för 199 kr, tur att jag betalade 120 kr i en förhandsbeställning på Atomwine. Välförtjänta slantar skulle det visa sig, hur man nu kan spara genom att handla men det är en annan femma.

Ungjästigt, näsan lite skumbanan till en början. När detta har luftas bort kommer en mörk mustig men ändå stram doft fram. Ganska framträdande fatbehandlig i form av mörk choklad fint samspelt med mörka moreller. Båda i finaste kvalitet. Efter en stund i glaset skiner den röda frukten ikapp med lite målarlåda, tobak, örter och färskt läder, uttrycket blir bara mer och mer eteriskt finstämd. 


Smaken skäms inte för sig heller, munfyllande men åt det slanka elegant hållet, pigg röd frukt med gott om aptitretande syra men även lite mörkare drag i form av choklad, mogna moreller och lite starkvinskänsla avslutas med små nästan pulverfina tanniner samt ett drag åt det kärnbittra.


Eftersmaken är bra lång med torr lite små syrlig frukt, körsbärskärnor och ytterliggare lite träkänning.


Ja här körde vi in precis på min bakgata, uttrycket känns Italienskt, lyxigt men ändå med ett vist mått skitighet. Det finns inget som sticker ut i detta sömlösa vin vilket gör det alldeles utmärkt att dricka i dagsläget men jag misstänker att det vinner en del på lagring. Slatten i matureglaset bli i alla fall mer och mer komplext och samstämt, för att inte tala om de underbara övertonerna som träder fram allt mer. (90p)

Tills nästa gång. Undrar vad jag ska lura med mig till Sthlm nästa helg, nu kan jag åtminstone förpacka dem rätt...

2 kommentarer:

 1. Köpte också på mig av detta hos Atomwine när de låg på 99DKK per flaska. Har dock inte druckit detta sen i somras (fanns i BS för 235kr) för jag tror de kommer vinna endel på lite tid. Gillade verkligen detta.

  Inga nyheter gällande Atomwine? Nu är det ju -20 så tvärkört ändå men de svarade aldrig på mitt mail gällande frakt till Sverige.

  P.

  SvaraRadera
 2. Såg att du nämnde det på IV, som sagt riktigt bra..

  Snackade senast med Tom på chatten, han skulle återkomma så fort han fått besked av myndigheterna..

  Mvh David

  SvaraRadera