Sidor

onsdag 11 augusti 2010

Leitz Riesling 1-2-3 Repris. Övernattning med hemmatrevlig kollega..

Säkra kort eller tråkiga repriser, ibland kan det vara skönt att veta vad som presenteras. Att kunna lägga sig på en säker och hög nivå direkt utan andan i halsen över missmatchningar och eventuella smakpreferenser som inte passat med valt vin. Nej inte idag tack, det är tillräckligt med tre små battingar och en jungfrulig övernattning med kollega samt familj.

Övernattningen gick galant, eller så galant det kan gå med barn i åldrarna tre månader, 1 år och 2 år. Synd bara att gästflickan ville vara vaken mellan fyra och sex på morgonen, men måste man gå så måste man gå.

En repris som inte går av för hackor är Leitz instegsriesling 1-2-Dry (3) 2009, maken till lättflörtad men ändå knivskarp ungjuice får man leta efter. Väger man in priset som Atomwine levererar till blir det inte annat än köprekommendation även om Johan Lidby också kan tillhandahålla med ett fylligare pris och utan leverans till dörren.

Doften är ung som sig bör, ändå med ett uns mognad iform av gula äpplen, persika och ett honungsdrag. Om inte det var nog så kan man förnimma en småfet mineral krydda, subtilt, förföriskt och friskt blir sammanfattningen av doften.

Smaken ger som förra gången ett förvillande sött avstamp men denna gång upplever jag både krydda och syra som mer framträdande. Nästan så att tankarna går till sura "dragsters" när tungan har gett sin dom. Eftersmaken är något för kort för att vara i riktig topp men fyller ändå ut tillräckligt länge med citron, gula äpplen för att verka både aptitretande och mersmakande. Överlag kändes denna mer personlig än förra flaskan. (88-89p)

Ett säkert kort i dess bästa bemärkelse med andra ord, undrar dock om inte syran skulle må bra av att slipas av i källaren ett eller två år? Samtidigt som jag gillar den unga bångstyrighet som visas upp i nuläget, varför inte både drick och spara??

Tills nästa gång. Ser fram emot nästa besök, jäklars va trevligt det var...

2 kommentarer:

  1. Låter härligt! Verkar som att det är ett vin att prova! :-)

    Själv är jag väl mer för mindre syra i viner, men oftast uppskattar man syran till mat.

    SvaraRadera
  2. Ja prova gärna, till den danska pengen är det inte så farligt heller ;).. Släng med en La Ferme du Mont "Le Ponnant" 2007 om du har svårt att fylla upp kassen och en eller flera Keller rieslingar alá 2009.

    Själv är jag riktigt förtjust i syrafräsande rieslingar även om det kan bli för mycket av det goda..

    SvaraRadera