Sidor

söndag 15 augusti 2010

Produttori del Barbaresco Barbaresco 2006. Direktimport á la Föräldrar..

Nu är man fast, ja fast på riktigt. När föräldrarna åkte till Danmark bara "måste" de hämta upp en kartong vin. Köra en omväg på en timme ut i ett industriområde för att hämta det röda guldet. Jo de må vara de bästa föräldrar jag kan önska men ändå, tack ännu en gång.

Vinet i fråga var inget mindre än Produttori del barbarescos Barbaresco 2006, ett av bloggtoppens mesta fyndvin detta år. Tänk att den även kunde leta sig upp till de södranorrländska skogarna. Direkt hemkommet kunde jag inte hålla mig, skulle det vara lika bra som alla sagt, för en svensk hundring spelar det egentligen ingen roll.

Problemet, om man nu kan benämna det som ett problem är att den här typen av vin inte bjuder in till att dissekeras bara att njutas av. Men ett försök för att skildra upplevelsen även om jag inte på långa vägar kan göra vinet rättvisa. Doften är stor solbakad med få utmejslade drag, gott om röda frukter, aningen målarlåda, läder, undervegetation (svamp), sa jag stor. Riktigt härligt stor men på intet sätt nyavärlden fruktdrivet men däremot ganska eldigt. Sitter en bit från glaset och ändå fylls näsborrarna av en helitaliensk härlig upplevelse.

I munnen är vinet utfyllande med ett småsött avstamp in en fyllig men ändå frisk smak som ganska direkt mynnar ut i rejält gott om uttorkande tanniner. Frukten är röd och solvarm med en näve som har torkat. I bakgrunden kan man ana de nyanseringar som säkerligen kommer komma med tiden men som gömmer sig i det tanninrika greppet. Eftersmaken är riktigt lång och uttorkande torr. Ett krävande vin, inget för den fruktige och följsamma utan ett en småkärv, personlig och alltigenom urtypisk Italienare.

Vad som gör att vinet vinner idagsläget är att det känns lovande men ändå tillräckligt komplett för att drickas men i rätt sällskap. Revidering: det är försvinnande gott i dagsläget, när man inte sköljder runt det allt för mycket ska tilläggas. Behöver jag säga att det ÄR ett vrålfynd, utan dess lika i de svenska farvattnen eller de danska för den delen. Ni som har möjlighet köp och upplev. Tack alla invigda för en "billig" hel upplevelse, ska bli intressant att se vad framtiden ger. (91p)

Tills nästa gång. Den som spar han har, eller den som köper tolv har elva kvar...

8 kommentarer:

 1. Visst är det bra! Har 16 flaskor i källaren som väntar. Det kommer att bli kul att se hur det håller med tiden, frågan är om någon flaska blir kvar om fem år eller om jag tömt förrådet långt innan dess. Försvinnande gott med mat.

  SvaraRadera
 2. Ja det lyfte onekligen med mat till, vilket vin, vilket pris. Ja får se om de finns kvar, antar att man verkligen får anstränga sig för att behålla någon ;)..

  SvaraRadera
 3. heisann , så flott blogg du har , jeg er norsk som du skjønner og leser med gledje det du skiver
  jeg er enig i at PDB er og kommer til og bli en flott vin (har selv en låda i kjellaren)
  det finnes enkeltmarkas viner fra samme producent , pora ,montestefano,ovello ,osv.
  jeg kjøper mine viner på philipsonwine.dk
  der fikk jeg standard PDB TIL 79,90 DK
  men nå skal jeg kose meg med en kopp kaffe og lese litt i denne flotte bloggen din svensson
  hej

  SvaraRadera
 4. Hej Jan och välkommen, roligt att du hittat hit. Skulle vara intressant att prova någon av Riservorna, får bli en kommande uppgift.

  Mycket nöje Mvh David

  SvaraRadera
 5. det skal du få , vi skal ha en paralell smaking i oktober
  fyldig referat kommer
  keep up the god work!

  SvaraRadera
 6. Åhå ser fram emot dessa, möjligen inte en plats över ;).. Hade gott

  SvaraRadera
 7. kansje det , kanskje du skulle blitt med , her er det altid klart for andre vin elskere
  ser du bruker cellartracker, hva er ditt nick name der ?

  SvaraRadera