Sidor

söndag 3 januari 2010

Saint-Benoit Grande Garde 2005. Tillbaka till verkligheten..

Jul och Nyårshelg är över och ett stillsamt något melankoliskt lugn har lägrat sig. Hur tampas man med vardagslunket? Först konstaterar vi att ledigheten faktiskt varar en vecka till, sedan planerar vi en romantiskt weekend någongång i Mars och så fortsätter det. Livet som vi känner till det är faktiskt inte helt oangenämt.

Jag tyckte att det var på sin plats med en djupare bekantskap med ett av helgens toppar. 68% Grenache, 22% Syrah och 10% Mourvèdre från 2005 års skörd i det numera välkända distriktet Châteauneuf-du-Pape. Domaine Saint Benoit köper tydligen in druvor och producerar Saint-Benoit Grande Garde 2005 (nr 89100, 189 kr). Ska tilläggas att jag köpte det när det var det absoult billigaste Châteauneuf-du-Pape vinet på SB, då för 169 kr.

När vinet hälls upp på karaff händer ingenting. Det tar dock inte lång tid förrens det kommer en blyg men härlig doft av kirsh blandat med jordgubb. Slank så det förslår men ändå övertygande med integrerad ek, örter, lite salmiak. Frukten öppnar upp mer och mer ju längre kvällen lider. I smaken går frukten, örterna, den integrerade eken igen. Det tillkommer lite chark och tanninerna känns små men är rejält uppstramande. Eftersmaken är lång med plommon, körsbär och lite mandelmassa. Inte lika mycket frukt och hetta som jag hade förväntat mig utan snarare elegant, komplext och smidighet. Väldigt gott just nu även om det känns som att det kan bli ännu bättre. Nästa påhällsning får bli om några år.

Tills nästa gång. Undrar vad det blir nästa gång?..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar