Sidor

lördag 30 januari 2010

Castello di Fonterutoli 2006. Varje dag räknas..

Dagarna lunkar på i ett jämnt tempo, jämnt är att ta i ibland känns det som att tiden rusar och ibland står den still. Vi har alla med och motgångar det är väl helt enkelt det vi kallar livet. Men med handen på hjärtat har det varit mer mot än medgångar på sistone även om det möjligen börjar plana ut lite. Så vad förgyller inte kvällen mer än ett bord fulldukat med allehande godsaker och en dotter som sover en till synes ostörd sömn, åtminstone blir det inget utslag på barnvakten.

Till inlagd parmesan, brie, dadlar i bacon, grillad kyckling, salami, kronärtskockor och stenugnsbakat surdegsbröd passar Castello di Fonterutoli 2006 (nr 32130, 149 kr, 375 ml) alldeles utmärkt. Doften är inbjudande med generös varmfruktig kirsh, läder, mörk choklad och sötstickiga toner som inringas av en härligt rostad integrerad ek. Smaken är stram, rödfruktig, med lite söta rotfruktstoner, torkad skinka och rejält med uppstramande tanniner. Eftersmaken sitter kvar riktigt länge och bjuder på lite jord, rotfrukter och rödblåa frukter (jordgubb, plommon). Vinet känns riktigt välgjort och är en fröjda att sitta och smutta på, förutsatt att man gillar lite tanniner. Jag hittar inget som "sticker ut" och möjligen är dess strömlinjeformade om än lyxiga förpackning dess svaghet. Men jag gillar det skarpt, till gårdagens entrecote och bea fungerade det också mer än bra. Ett riktigt ess att ha i rockärmen, men som sagt se upp om det är någon som är känslig mot att det stramar till i svalget en ide då kan vara att ha ett gräddigt tillbehör redo.

Mer om vinet och människorna bakom..
Fonterutoli ligger fem km söder om Castellina in Chianti (Siena) och ägs sedan 1435 av familjen Mazzei. Idag ståtar gården med 117 hektar vinodlingar fördelat på fem områden, Fonterutoli, Siepi, Badiola, Belvedere och Caggio. Castello di Fonterutoli är "Château" vinet från de bästa vingårdarna. Vinet utgörs av 90% Sangiovese och 10% Cabernet Sauvignon från stockar mellan 12-25 års ålder. Macerationen pågår mellan 15-18 dagar och sedan får Sangiovese druvorna mogna i 16 månader på små franska fat (70% nya) medan Cabernet druvorna mognar i 18 måndader också de på små franska fat (70% nya). Efter blandningen får vinet vila 8 månader på flaska innan det saluförs.   

Tills nästa gång. En dag till...

Ps. Efter en extra titt på SB:s halvflaskor fann jag att förutom de tre Amaronevinerna var det tre Recioto alltså söta röd. När dessa plus den druckna Mont-Redon 2005 samt de saldosvaga Castello di Brolio 2004 och Château Roc de Cambes 2004 var ute ur leken återstår två flaskor. Château Pibran 2006 (nr 98259, 135 kr) och Castello di Brolio 2005 (nr 94038, 165 kr). Utbudet är otroligt bra.. Ds

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar