Sidor

söndag 12 januari 2014

André Clouet Brut Millésimé 2008. Där satt den..


André Clouet Brut Millésimé 2008
Vet inte riktigt vad jag ska säga om  André Clouet Brut Millésimé 2008 (nr 99429, 351 kr) men det är helt klart en av de mer udda och personliga champagner jag testat på sistone. Doften blir efter ett tag väldigt aromatisk, frukten spelar andra fiol men backar upp den lätt brödiga och något oxidativa tonen som drar åt sherryhållet på ett föredömligt sätt. Munkänslan upplevs lätt och elegant trots de fylligare och komplexare inslagen av lite sherry, lätt bröd och färska champinjoner. Syran som först lättar upp biter sedan tag och mynnar ut i en lång härlig syrlig efterklang, där den fräscha rödcitrustonen verkligen är smaksam.

Eget, komplext och en bitande fräschör som jag känner igen från de fåtal andra 2008:or jag smakat. Faller först lite utanför referensramen men snubblar sedan in på ett övertygande sätt, i alla fall hos mig. De först något bångstyriga men accentuerade delbitarna faller sakteliga på plats. Faktiskt att det upplevs bäst efter tre dar i kylskåpet, då var dock moussen i tröttaste laget. Nästa flaska får gott vänta något år.

André Clouet håller till i Grand Cru byn Bouzy, vilket tydligen inte är fy skam när det kommer till Pinot Noir. Till skillnad från många andra säljer inte Jean-François sina druvor till högstbjudande utan producerar istället ca 200 000 flaskor från sina 9 hektar, vilket i sin tur gör det möjligt för oss att köpa denna  årgångschampagne innehållande 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay till ett i sammanhanget ytterst modest pris.

Tills nästa gång. Äntligen lite snö att skotta...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar