Sidor

tisdag 26 februari 2013

Roagna Langhe Rosso 2003. Bra så, nu ska det bara hålla i sig..

Barbaresco i en Langhe Rosso
Roagna Langhe Rosso 2003
Det här vinet har alltid tjusat mig med sin doft, ljuvaste nebbioloparfrym, skir frukt, rosor, tjära och annat mumsigt i en helgjuten, balanserad och lagom skitig traditionell stil. Så även idag men nu vete katten om inte smaken har knappat in på doften, ljuv klunkbarhet, lite skit under naglarna och massor av nebbiolomarkörer påväg mot mognad. Grym valuta för pengarna och en försmak av vad duktiga vinmakare kan göra med nebbiolo, har ni inte provat kan jag varmt rekommendera, fast det är verkligen inget fruktigt kraftpaket à la nyavärlden. Snarare balanserad svidande slank fyllighet för de som inte räds en tannin eller två. Nuvarande årgång är 2005 (nr 75237, 199 kr) och när vi ändå snackar rakaste vägen till nebbiolohimlen, Roagna Opera Prima (tillfälligt slut) tar dig ännu en bit på vägen. Bara att hålla utkik om det dyker upp igen.

Riedel Sommeliers Burgundy Grand Cru
Några ord om glaset, Riedel Sommeliers Burgundy Grand Cru har jag sneglat på ända sedan mitt vin och glasintresse började sin brant sluttande bana uppåt. Inte bara störst utan otvivelaktigt störst, dyrast, och bäst? När jag således fick det i försenad julklapp av kära frun, mer om det senare men jag kan säga att royaldesign.se inte är värst kunglig i vårt hem, hade den tappat lite av sin forna glans. Har under flertalet år varit grymt nöjd med mina Orrefors Mature, för att sedan häpnats över hur tunna och extrama glas kan bli när jag fick tag på Zalto Burgundy. Riedels fiskskål är minst sagt mäktig, handgjord med en riktigt skön utbuktning som ger glaset lite tekoppskänsla. Men helt ärligt, det svenska priset på strax över 1000 kr är inte berättigat. Då håller jag både mina Orrefors- och Zaltoglas högre i aktning, men ett stort tack till kära frun som såg till att jag äntligen fick en fiskskål i vitrinskåpet. Synd bara att vi behöver köpa ett till skåp, men det är en helt annan historia.

Stort svängrum
Tills nästa gång. Vet inte om nerverna tål fler Stockholmsresor...

6 kommentarer:

 1. Men det är ett härligt glas! Man häller upp till synes en liten skätt i glaset och halva flaskan är borta...:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jo storleken kan man verkligen inte klaga på.

   Radera
 2. Älskar det där glaset. Dock köpte jag mitt via tyskimport för halva Svenska priset. Riedel tar oförskämt mycket för sina glas i Sverige. Eller snarare den svenska distributören gör...

  Gillar svängningen längst upp, den stoooora sniffarkupan samt hur det säger "Dont mess with the dude"

  Tack för påminnelsen av Priman. Fick mig en flaska sist och köper den gärna igen.


  Jävligt OT. Men vilka objektiv jobbar du med till din Canon? Är själv på jakt efter ett ljusstarkt bra och gillar dina bilder. Jaja jag vet, det sitter i fotografen men det hjälper till i alla fall :)

  P.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, om man gillar finns det nog ingen motsvarighet, det är minst sagt ett maffigt glas. Till ett maffigt pris, rena rama ocker priset från svensk sida, uscha..

   Haha, angående objektiv måste jag nog säga att ett fast ljusstark fungerar för det mesta, 50mm 1.4 har jag. Sedan har jag ett 24-70 2.8 men då snackar vi klumpigt men ack så underbart :).

   Radera
  2. Men då har du full frame hus eller? Har haft ett 50mm 1.8 men hade svårt för det då man kom så nära. Nu kör jag EF40 2.8 pannkakan som tar riktigt fina bilder för pengen men vill nog ner o 30 på det fasta (1.6x). Men det är onekligen extremt skönt med så litet objektiv. Använder sällan normalgluggen nu mest pg.a storlek/vikt.

   P.

   Radera
  3. Nix, 7D med 1,6, tyvärr. Det blir till o backa helt enkelt ;) Jo jag håller med, men ibland vill man ha mångsidigheten som ett normalzoom ger, man får ju dessutom ett träningspass på köpet.

   Radera