Sidor

torsdag 21 februari 2013

Real Tesoro del Principe Amontillado muy Viejo. Ännu en sådan där vecka..

Real Tesoro del Principe Amontillado
Muy Viejo
Kan nästan tjata ihjäl denna fras men det tåls att upprepas, jag dricker för lite..., i det här fallet gäller det Sherry. Hur jag än vrider och vänder på saken finns det otroligt mycket vin, för lite tid, begränsad budget och lite kunskap. Fast egentligen handlar det om hur man ser på saken. Istället för att gräma sig, ta hem en flaska Sherry och låt det roliga börja.

Sherrytypisk doft, kanske inte rätt person att uttala mig men jag tror ni fattar vad jag menar, nötter, lite bränt socker, pomerans, hästsadel och andra mindre greppbara nyanser. Intagande, sötlovande och balanserat nötig, inga konstigheter här inte. Men hallå, första sippen får det bokstavligen att gå baklänges. Sötman som utlovades i doften finns det inte ett spår av, snarast snustorrt och lite småkrävande. Komplext, balanserat med en skaplig dos acquired taste, om jag får säga det själv. Ett sammelsurium av smaker, fikon, nötter, apelsinskal för att nämna några och ett småbittert men smakfullt avslut. Eftersmaken är låång med en viss fräschör, torkad frukt och mer nötter. Trots relativt låg syra och oxiderad stil känns helheten fräsch, helgjuten, intagande och allmänt smuttvänlig.

Ekologiska jordnötter och ett glas Sherry
Men det är i sällskap som det verkligen blommar ut, först ut vildsvinssalami och Gruyère, ok men delarna lyfts inte. Långlagrad bergsparmesan, inte alls särskilt bra. Däremot till ekologiska salta jordnötter, bam vilken kombo. Nu gäller bara att ta modet till sig att beställa Sherry nästa gång jag ska gå på puben.

Nu får ni inte tro att Real Tesoro del Principe Amontillado muy Viejo (nr 76183, 199 kr) är vilken Sherry som helst, årets munskänksvin 2011, prisat i pressen och rosad i inlägget som fick upp mina ögon på allvar. Men det visar å det tydligaste att det inte behöver kosta skjortan för att smaka riktigt gott. Om ni vill, i likhet med mig, ha mer inspiration och kunskap om fortifierade viner finns det utmärkta källor på nätet. Den svenska utbildaren och sherry konnässören, Anders Öhman, samt den svenska men engelsk skrivande Madeira virtuosen, Niklas Jorgenssen, är två bra exempel på kunskaps- och inspirationskällor som aldrig sinar, hoppas jag. Tack mina herrar, ni skänker en enkel novis massor av mersmak.

Loppisfynd och Sherry, ingen dålig kombo
Tills nästa gång. Undrar hur länge det dröjer till nästa gång...

8 kommentarer:

  1. Sherry - för sällan drucket, men f..n vad det är bra nästan varenda gång, för nästan inga pengar alls...:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, eller hur. Såg att du också smuttat denna nyligen, schysta grejjor, för som du säger, nästan inga pengar alls.

      Du som har bra mycket bättre koll än mig, är denna "ovanligt" bra eller?

      Radera
    2. Mycket bra! Men det finns så många bra sherries "out there"... Om du hittar någon årgång från Gonzalez Byass - bara köp! 64:an är - förstås... - den bästa någonsin! :-)
      http://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=825067
      http://www.thewinedoctor.com/spain/gonzalezbyass.shtml

      Radera
    3. Förstås! ;). Tack, ännu en gång för tips. Ska hålla korkgluggarna öppna.

      Radera
  2. Tack för berömmet och länkningen. :)
    Undrar vilken pub du går på där man kan beställa sherry. ;)
    Joakim: Gonzales Byass Palo Cortado från 1982 finns det ett antal buteljer kvar att hitta på Systembolaget. Kostar 1000-lappen men det är den faktiskt värd. Ett stort vin!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är du värd, har läst in mig på dina Sherry texter och det är jag som ska tacka.
      Hahaha, kanske ett bevis på hur ofta jag går på puben ;)
      Hur fungerar det med årgångssherry, ska man lagra vidare eller är det bara att korka upp när man hittar??

      Radera
    2. Årgångssherry är extremt ovanligt. Sherry är inte avsett att flasklagras. Fino och manzanilla befinner sig från början på ett sluttande plan. Övriga typer, inklusive årgångar, utvecklas inte.

      Radera