Sidor

fredag 12 oktober 2012

Lanson Extra Age Brut Blanc de Blancs. Ytterliggare ett år till räkenskaperna..

Klart det nya året ska skålas in
Det var ett tag sedan, den barnfira hösten 2007 för att vara exakt, födelsedagen gick mer eller mindre i egots tecken. Ska jag vara ärlig har födelsedagen aldrig varit värst speciell, samma som julafton och andra högtider, oops nu svor jag i kyrkan igen. Förväntningar, krav och allmänna förpliktelser gör att jag hellre njuter av mindre laddade stunder. Men vadå, nu får jag den gångna f-dagen att låta dålig och så var verkligen inte fallet.

Fick en härligt flottig frukost av den underbaraste fru jag kan önska, hemmagjort paket av den bästa stora lilla tjej som finns, lystna paketblickar av den charmigaste trotspojke och lite allmänt morgondregel av gosigaste lilltösabiten. Starten på dan var minst sagt i världsklass.
Medicin mot en trött kväll
Efter sedvanligt utdragen Apt, kvällsbestyr och allmän nattning, som föräldrarna även denna gång med lika del tur och skicklig undkomma i vaket tillstånd, fanns någon timme på tu man hand. Vad passar då inte bättre än ett bräddfullt glas skumpa.
Bästa Lanson hittills 
Lanson Extra Age Brut Blanc de Blancs (nr 77611, 599 kr) uppfyllde med bravur uppgiften som förgyllande dryck de sista skälvande timmarna i vaket tillstånd min första dag i nytt år. Med bröstet självsäkert fylld av äpplen, citrussyrlig fräschör, nougat och mineral brast den ut i en komplex, intagande och framför allt härlig stämma.

Skönsången fortsatt i en närmast överväldigande blandning av mer syrlig fräsch äppelcitrus, komplexare inslag av nougat, stenig mineral och en lätt smaksam bitterhet. Intrycken pendlat mellan krämigare inställsamhet och utmanande syrlighet, munnen får verkligen göra sitt bästa för att följa med.

Skönt tillbakalutad tar sedan den långa eftersmaken vid med mer syrlig frukt, sten och skaldjur.

Avnjutes bäst i sällskap
Fångad av stunden? Absolut! Grymt bra skumpa? Helt klart! Vinner på att lagras nåt år? Med all säkerhet, skulle nog behöva tona ner topparna både ett och två steg. Var det en bra födelsedag? Den bästa jag kan önska!

Tills nästa gång. Men samtidigt, det är förbenat roligt att få paket och gratulationer också, tack...

6 kommentarer:

 1. Grattis! Låter intressant - Lanson har jag normalt inga uppseendeväckande minnen av...:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack o tack. Klart bästa Lanson jag druckit, sedan återstår ju alltid frågan om det är värt slantarna. Men det låter jag någon annan avgöra :)

   Radera
 2. Grattis!
  Lanson har aldrig imponerat på mig, men jag har å andra sidan inte provat särskilt många av deras Champagner och absolut ingen "Extra Age".
  Jag blev lite nyfiken på vad "Extra Age" betyder när det handlar om en NV. Tydligen så innebär det minst 5 år på jästfällningen och sådant är ju alltid trevligt. Fanns det någon information om vilka årgångar den var gjord på? Degorgeringsdatum? Inget av detta fanns tydligen när den lanserades för ett par år sedan men de kan ju ha bättrat sig. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Har testat Extra Age Brut också, bra, men inte lika bra.

   Just denna flaska var degorgerad Januari 2012, från hemsidan kan man utläsa att det är 2003, 2004 och 2005.

   /David

   Radera
 3. Hi nice info of Lanson Extra Age Brut Blanc de Blancs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thank you! By the way, interesting set of wines you have. Do you know if I can find them in Sweden?

   Radera