Sidor

tisdag 12 mars 2013

Sottimano Langhe Nebbiolo 2009. Imorn åker jag o farsgubben till stan..

Sottimano Langhe Nebbiolo 2009
Dricks med fördel ur Orrefors Mature
Tilltugg, Papa dei Boschis hasselnötter
Skir rödlätt frukt, rosor, tjära, orientaliska kryddor, målarlåda, undervegetation, silkeslätt men tyngd hos en tungviktare med stadigt tanningrepp om halsen för att avsluta i en långdragen kamp med smaklökarna. Ibland blir sugen efter bra nebbiolo för övermäktigt, tur att det finns några säkra kort i källaren som ger exakt utdelning varje gång.

Sottimano Langhe Nebbiolo 2009 bekräftar regeln ännu en gång, livfull doft med sköraste rosor, bärig frukt antydan till målarlåda betryggande tyngd i de mörkare partierna, som det finns ganska gott om, orientaliska kryddor och lent trä. Munkänslan är som sig bör, slank, men se upp det finns gott om kraft i de mörkare partierna även här. Tanninerna kopplar ett stadigt grepp om tungan redan från start men lättar lite på trycket när tid och temp gör sitt. Eftersmaken är en skön uppvisning i balans, ungdom och torr lite träig bångstyrighet.

Svårt att hitta ett säkrare kort i min källare, tror att jag gav ca 130 kr när det begav sig. Tyvärr har Atomwine slutat att förse mig så nu får blicken vandra bortåt i jakt på 2010:an. Ser att det finns på SB för 190 kr eller på winefinder.dk för 185 kr (som egentligen inte är något alternativ då de inte levererar till oss lantbor), ett påslag på femtio kronor är i saftigaste laget men känns fortfarande som ett bra köp.

Seriöst, vilka nötter
En annan sak som jag måste fylla på med är de förträffliga nötterna, fungerar utmärkt som snacks till ett, eller snarast två glas, skön nebbiolo.

Tills nästa gång. Får se vart näsan tar oss...

2 kommentarer:

 1. Uh ja, jeg giver dig (som du ved) helt ret - det er virkelig skøn nebba, i sandhed et sikkert kort!:) Jeg har kun smagt 07'eren udover denne og kunne rigtig godt tænke mig at prøve en af de køligere årgange..
  VH Niels

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte lika bra koll på årgångarna i Italien som du men förutom 07 och 09 har jag provat 08:an. Inte lika laddad med mörk kraft som denna men fortfarande lika njutningsbar. Ska bli intressant att se vad som händer med lite tid. Självklart får vi fylla på med 10:orna och återkomma :)

   Mvh David

   Radera