Sidor

tisdag 15 maj 2012

Toni Hartl BA Syrah 2006. Körsbärsträdet i full blom och gräset växer som ogräs..


Dags igen
Så var helgens kalas i dagarna två över, en smärre överinjektion av kakor, Blixten och traktorer men har man en överförtjust tvååring är det bara att lira med. Nu laddar vi om för nästa anhalt innan nybarnmode börjar på riktigt, Astrid Lindgrens värld väntar, bara att hålla tummar och tår för att ingen blir sjuk. Ska bli riktigt skoj att se detta komplex med egna ögon för första gången.

Blommigt
Utforskandet i sötlandet fortsätter. Toni Hartl har lyckats förr på torra sidan så varför inte bege sig ut på riktigt djupt vatten. Eller vad sägs om en beerenauslese på Syrah? Jorå det finns, Toni Hartl BA Syrah 2006 (finns hos der Wein Weber för 15,85 euro) har tjusat alla som jag utsatt det för och det är inte svårt att förstå varför.

Sötmättad blommig doft med honungsinlagda persikor, jordgubbar och smultron. Allt ramas in av ett subtilt drag av petrolium.

Smaken är såklart söt, riktigt godisgott, mättad sockerlagssött för att vara riktigt ärlig. De tropiska frukterna samsas med mer tydliga nerblandade jordgubbar, smultron och honung. Syran har ett drygt jobb att arbeta med denna söta nektar och lyckas någorlunda, i vilket fall känns sötman inte för kladdig. I avslutet finns en hint av den mineralpetro som märktes i doften.

Eftersmaken är söt, rund och hyfsat lång. (87-88p)

Solsken på flaska, per automatik börjar jag leta jordgubbsfrön mellan tänderna. Sött men med så mycket naturlig fruktarom så det är läskigt. Inte helt olika en "vanlig" beerenauslese men med mer röda frukter än dess gula kusiner. En efterrätt i sig och bör sippas i försiktiga små kalla sippar, antar att man får en överdos sommar annars. Fast det är klart, med en mörk fruktig chokladbit av bästa sort gör det inte heller ont.

Förförande färg
Tills nästa gång. Sju timmars bilfärd, spännande...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar