Sidor

torsdag 10 maj 2012

Grof Degenfeld Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2000. Mycket nu..

En av flera sötingar som landat
Många järn i elden, är det så det kallas att ha ett tvåårskalas i dagarna två för att sedan några dagar senare bege sig på en tredagars tur till Astridlindgrens värld med en höggravid fru, som mer och mer intagit skalbaggestadiet, och två illbattingar? För vissa av er kanske det inte låter värst mycket, men lägg in i ekvationen allt annat som ska göras plus att vi närmars oss due date. Har en lätt känsla av dissorientering och allmän ovetskap, alltså precis som tidigare men jag gillart inte.

Korken åkte illa kvickt
Igår var också en hektisk dag, inte mindre än tre vinkartongbärande människor knackade på min port under en och samma lunch. Vem har sagt att det är lugnt att vara hemmapappa? Ytterliggare ett bevis på sakernas tillstånd, förutom en mage som lever sitt eget liv, är att 187ml kan räcka i fyra dagar. Fyra dagar, eller var dem fem?, ljuvt välbefinnande i små sippar, men nog om detta. I en av kartongerna, fanns nästa lilla godbit. Grof Degenfeld Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2000 (finns hos der Wein Weber för 19,30 euro) påminner mig ännu en gång om att jag dricker alldeles för lite Tokaji, varför?

En härlig stor sötmättad doft med torkade aprikoser, bivax, halm och över allt svävar något lätt eteriskt. Är både komplext och inbjudande på samma gång, något befriad från symaskinsolja men istället en ton av kräftspa. Vad är det egentligen med de här Tokajerna?

Munkänslan är en ren fröjd, lite lätt oljig men grymt fräsh. Förs kickar en ganska pickant syra in sedan kommer en söt våg av allehanda inlagda gula tropiska frukter, honung och läder. Allt balanserat men ändå med hyfsat urskönjbara beståndsdelar.

Eftersmaken är lång, med framförallt mjuk frukt, aningen honung och mer torkade drag av något ofruktigt. (90-91)

Inte lika lent och sammansvetsat som dr Loosen utan personligare och med mer sting. På sätt och vis roligare att analysera, men likväl en ren fröjd att sippa på. Medan jag funderade på vad detta skulle passa till, tog en bit stilton men där skar det sig, försvann de små dropparna. Och jo, det här tänker åtminstone jag sippa precis som det är utan något distraktionsmoment i form av andra smaker.

Tänk vad några droppar kan göra
Tills nästa gång. Idag kommer kanske ett till, eller vad tror du Uffe ;) ?..

6 kommentarer:

 1. Hehe, du ska nog få det idag! ;-)

  SvaraRadera
 2. Kräftspa har jag aldrig varit på, men det låter inte som någon trevlig upplevelse ;-P

  Skämt å sido har jag känt den Botrytistonen i alla de (få ) Tokajer jag druckit.

  Gött att du är i ett sötstim
  /Gustav

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jorå det var helt ok. Var faktiskt frun som klämde fram associationen, hade inte hittat på själv men samtidigt var det svårt att säga emot ;).

   Jepp, o mer kommer det :)

   Radera
 3. dissorienterad? uppenbarligen... Vinet låter härligt i alla fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ibland hittar jag på ord som inte ens jag visste fanns ;).

   Jo riktigt gott..

   Radera