Sidor

lördag 10 juli 2010

Roagna Langhe Rosso 2003. Tropisk hetta, tack för barnpoolen..

Tropisk värme, eller klockan är halv nio och det är varmare ute än inne. Roagna verkar vara lika het som vädret, usch vilken liknelse men det känns som att detta är en producent som inte behöver presenteras mer ingående.

Åhh vilken doft, direkt från flaskan bjuder Langhe Rosso 2003 (nr 75237, 199 kr) näsan upp till dans. Sirliga solvarma körsbär, romrussin, aningen målarfärg, läder och glöggkryddor för att nämna några associationer. Doften känns sensuellt stor utan att vara burdus. Men egentligen är detta ett sådant vin där doften görs bäst att bara njuta av. Står och får ståpäls, trots närmare 30 grader utomhus.. Undrar just om smaken kan möta upp, i så fall blir det något i hästväg.

Smaken inleder med söta tomater sedan går dofterna igen i en slank och läskande munkänsla, härligt integrerat och drickfärdigt. Syran är riktigt hög och avslutet har rikligt med uttorkande tanniner om än något i vassaste laget med en viss hetta.

Eftersmaken är lång och riktigt torr med körsbärslikör och russin, läder samt en avslutande ekton. Sammanfattningsvis känns det som att det är bättre tryck i doft än i smak. En smak som kan upplevas som krävande och kärv om man är lagt år det moderna fruktstinna hållet. Ett personligt, drickfärdigt och en helt underbar doft gör detta till en av de bättre vin upplevelserna på länge. Om ni vill ha en mer utförlig beskrivning av några med mer erfarenhet läs här.

Först tänkte jag ta köpepotatissallad till den lågtempade och eftermarinerade fläskfilén men när jag smakade vinet kändes det inte rätt. Fick bli en egenkomponerad färskpotatissallad med rikligt av Creme Frâiche, Majonäs och Parmesanost. Fantastiskt gott och helt rätt i sommarvärmen.

Tills nästa gång. Tänk den som alltid fick vara värd, himmelriket...

Ps. Intressant att både Roagnas Dolcetto och denna har Barbaresco kork. Ds

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar