Sidor

fredag 9 juli 2010

Leitz Riesling 1-2-Dry "3". Ännu en sommarriesling..

Ja vad ska man säga, ännu en gång värmebölja, ännu en gång visar sig rieslingdruvan från sin bästa sidan. Inte halvtorr Moselhärkommande som förra året utan nu utforskar vi den torra sidan av resterande Tyskland. 

Stephan Tanzer och Gault Millau var rörande överrens om att unge herr Johannes Leitz fick till den bästa Spätlese varianten under 2007 års skörd i Tyskland. Vad säger det om producentens instegsriesling? Nja kanske inte så mycket mer än att jag fick upp ögonon för producenten. Johan Lidby är importör, eller om ni vill importera själv från Atomwine.

Härligt kittlande ungt, tropiskt touch, gula äpplen, en viss fet kryddighet, aningen bränd socker. En härlig harmoni mellan frukt och mineralkrydda.

I munnen känns vinet fylligt, det ger ett runt nästan förvillande sött anslag trots dess heltorra etikett. Syran är i överflöd och fungerar både aptitretande och mersmakande. Det är nästan läskigt vad fort glaset blir tomt. Frukten är relativt mogen och spelar förstafiol tillsammans med en personlig smårökig krydda som mynnar ut i en syrlig eftersmak av lime och gula applen.

En lättsamt läskande, personlig och mersmakande första påhällsning hos Weingut Leitz, vilken med all sannolikhet inte blir den sista. Ännu en gång bjuder 2009 i Tyskland på en härlig åktur..

Tills nästa gång. Det går att skriva ett helt inlägg med en hand...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar