Sidor

lördag 12 december 2009

Dryckesfönster.. Någon?

Sliten, grå och allmänt håglös. Jo det var en annalkande förkylning som nu är i sin fulla blom. Nästäppa och allmänt svullna körtlar innebär att näsan och stupen hålls borta från alla typer av nyanserade smaker. Alltså dags för lite kontemplation.

Under den tid som mitt vinintresse eskalerat till något som endast kan liknas med en lavinartad passion har källaren fyllts på med både sådant som jag druckit och sådant som endast har inhandlats med framtiden i åtanke. Ett av de många uttryck som har fyllt på mitt vokabulär är: Dryckesfönster. Något som jag i skrivande stund endast har läst mig till utan någon möjlighet till egna erfarenheter. Det närmaste jag kommer är den Lange Nebbiolo från Pio som hade genomgått en smärre metamorf i källaren, i och för sig så tänker jag på saken så har det nog hänt saker med andra viner också men inte i samma utsträckning. Men vad händer med de lite större kanonerna? Jag har fastnat i allehande intressen förut men det som gör vinintresset så intressant är dess mångfacetterade uppenbarelse. Ett vin kan nästan upplevas olika från dag till dag, ja eller rent av under samma kväll. Häftigt.

Så då kommer frågan: Hur länge ska man vänta innan korken ska dras? Jo jag vet att det beror väldigt mycket på hur man vill ha sitt vin och hur de lagras. Vissa vill ha mycket frukt, andra vill ha stalltoner, den tredje vill ha något annat. Men faktum kvarstår att vissa viner levererar något mer efter ett tag, det är åtminstone vad jag har läst mig till :). Ponera att lagringen är optimal (ca 13 grader konstant), hur länge skulle ni sitta på följande flaskor?

Châteauneuf-du-Pape
Château Mont-Redon 2004
Château Mont-Redon 2004
Saint-Benoit Grande Garde 2005
Domaine du Vieux Lazaret 2006
Bosquet des Papes 2006
Cuvée du Vatican 2007

Övrigt
Taylor's Quinta de Vargellas Vintage Port 1988
Ürziger Würzgarten Riesling Auslese 1995 Weingut Karl Erbes
Moulin Touchais 1995
Allesverloren Fine old Vintage 2005
Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2006
Langhe Nebbiolo 2007 La Spinetta
Dr Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett 2007

Tills nästa gång. Jag har lite idéer har du?...

3 kommentarer:

  1. Hm, drickfönstret för Chateauneuf-du-poppen överlåter jag till mina mer erfarna bloggvänner. Men min personliga uppfattning om de andra: Taylor's, klar men fixar nog 20 år till, Ürziger, klar men ge det fem år till, Moulin, inte klar ge det 20 år till, Allesverloren, drickbar men fixar fem-tio år till, Poliziano, ge något år till, Langhe, ge några år till, Dr Loosen, ge några år till.

    SvaraRadera
  2. Man tackar och bugar för tanken. Ska bli intressant att se om jag kan hålla mig och vad upplevelsen blir.. Hur är de egna erfarenheterna av "moget" vin?..

    SvaraRadera
  3. Blandade... ;-) Drack en gång en 20 år gammal c9p som bara smakade köttbuljong. Drack en 20 år gammal champange som var supertrevlig. Mest positiva erfarenheter, men några minor.

    SvaraRadera