Sidor

tisdag 8 december 2009

Till nyår. Lista 1.0..

Tänkte lägg ut mina tankar kring nyårsmenyn så att våra långväga och närbelägna vänner kan läsa, begrunda och komma med synpunkter på dryckes upplägget. Observera att detta är en helt igenom preliminär lista som kan och kräver uppdatering. Mina grundtankar kretsar kring temat: Gammalt beprövat och lite nytt..

Fördrink med tilltugg
Alltid kul med något bubbligt som livar upp stämningen lite. Med två små krabater kanske det görs ändå, desto bättre. Bubbel, snask och sällskap alltså.

Rotari Brut Riserva 2005 (nr 7567, 99 kr).

Min motivering: Ett trevligt alternativ till Champagne som aldrig gjort mig besviken. Har legat i källaren nästan ett år vilket borde innebära lite mindre bubblor, lite mer integrerad smak, helt enkelt lite bättre. Läs mer om hur jag upplevt det här.

Först har vi..
Denna rätt är lite av en överraskning, har aldrig smakat det och kommer med handen på hjärtar inte riktigt ihåg vad den innehåller. Men något skaldjursinslag misstänker jag, var det räkor ;)

Rabl Riesling 2008 (nr 95304, 79 kr)

Mâcon-Villages Chardonnay 2008 (nr 2295, 73 kr)

Min motivering: Eftersom jag inte riktigt vet hur smakerna ter sig tar jag två säkra kort. Har smakat båda tidigare och tror inte att någon kommer att bli besviken. Båda borde fungera bra med skaldjur, dessutom kan det vara trevligt att jämföra två helt skilda stilar.. Läs mer om mina upplevelser här och här.

Så kommer Oxen..
Jaha ja Oxfilé, potatisgratäng med någon typ av sås. Kan det bli mer klassiskt eller godare än så.. Här finns det möjligen oändligt med kombinationer men något kryddigt och mustiga är nog på sin plats.

Ramón Bilbao Finca Valpierre 2006 (nr 3071, 127 kr)

Quinta do Encontro Merlot Baga 2006 (nr 96947, 99 kr)

Min motivering: Spanien möter Portugal. Den moderna varianten av Rioja utan de träiga dillchipsen från Spanien möter det portugisiska kraftpaketet. Mörk laddad frukt i överflöd och förhoppningsvis tillräckligt med motstånd för att kunna möta upp mot den möra oxen. Jo jag har faktiskt smakat innan, ialla fall ett av dem.

Choklad, choklad och åter choklad..
Visst ska va ha något litet till den chokladinspirerade rätten också.

Portal Late Bottled Vintage 2000 (nr 92001, 89 kr)

Min motivering: Vad är en långhelg utan port. Ja egentligen som vilken långhelg som helst. Däremot tror jag att detta kan passa och bjuda på en upplevelse. Alltså ett perfekt avslut på kvällens matinslag.

Skål var det här..
Kl 24.00, ja eller så länge vi nu orkar vara vakna :)

Arcade's Prosecco Frizzante (nr 95631, 66 kr)

Min motivering: Något bubbligt läskande med fruktiga inslag som kan avrunda kvällen. Borde väl egentligen smaka detta innan jag utsätter oss alla för det. Om inte annat kan det bli mitt nyårslöfte till nästa års nyårsfest. Förutsatt att jag blir bjuden efter detta alltså..

Tills nästa gång. Kommentera mera..

Ps. Oj vad egocentriskt detta inlägg kändes men ni får ta det med den näve salt som sig bör. Lite trevligt med en liten tanke ialla fall :) Ds

4 kommentarer:

 1. Det låter fantastiskt gott och ser väldigt mycket fram emot ert trevliga sällskap också! Och en spontan kommentar från mannen: MUMS!
  Många kramar från de långväga vännerna!

  SvaraRadera
 2. Ja vad säger man, det är sällskapet som gör det.. Och mannan kan bara säga det samma. Härlig sida förresten ännu härligare i sommar.
  Kramar från oss också..

  SvaraRadera
 3. Jag är grymt imponerad av ditt engagemang David! Vad gör man inte för de bästa vännerna i världen... ;O) Det ska bli så gott att avnjuta ett riktigt gott vin igen... och inte bara ett! Mmmmmm jag längtar! Min gubbe ropar SKÅL! Kramar från de närbelägna vännerna

  SvaraRadera
 4. Jo de bästaste.. Jo man tackar men när det kommer till mat, dryck och listor så vet ni att jag aldrig bangar ;) Spelar å andra sidan egentligen ingen roll, skulle kunna äta kall korv med senap bara ni utgör sällskapet.. Kram

  SvaraRadera