Sidor

lördag 31 augusti 2013

Tenuta Grillo Pecoranera 2003. Fullt ös!..

Tenuta Grillo Pecoranera 2003

Jag är den första att sörja, hösten börjar göra sig påmind. Nog för att det innebär en hel del trevligheter, italienresa, vuxenplugg och lite annat smått o gott men vart är värmen, de ljusa kvällarna och de immiga glasen? Äsch, inget ont som inte medför något gott, nu nalkas ju de murriga rödtjutens tid.

Letar du, som jag, efter en drickfärdig personlig italiensk slank upplevelse med båda fötterna i den Piemontesiska (undrar om det ordet finns?) myllan? Lägg till handplockat, lång skalkontakt, naturlig jäst och annat som får det att mysiga så där gott i magtrakten. Tenuta Grillo Pecoranera 2003 (finns hos terradelvino.se för 213 kr innan frakt och annat tjafs) har allt och lite till för att tillfredsställa behovet, inte provat? Då är det banne mig på tiden.

Börjar längst in i en gammal källare, sakta men säkert kliver det fram en underbar varelse, fortfarande i mörk kostym, lite skit under naglarna, lätt på foten och sådär svårmodigt komplicerad. Nyponrosorkörsbärjordorientaliskakryddorpåstallbacken för er som vill dissekera, jag skippar det den här gången.

In i munnen sköljer en slank, munutfyllande, rödlätt våg av njutning. Igen, inget för den som inte gillar slanka viner och igen, inget för den som inte tycker om när det munhålan torkas ut föredömligt. Men oj vad jag njuter, inte samma komplexitet som doften men fortfarande ruggigt njutbart, nypon, rosor, lätt mognad, mörkt nedslag på stallbacken, syra och tanniner som känns och torkar upp samt mynnar ut i en lång, torr och träfruktigt stram eftersmak.

Tills nästa gång. Så gott som medvetslös...

Pst. Om ni mot förmodan inte kan fylla en låda från Terradelvino kan ni alltid göra som jag och lägga i I Clivi Friulano San Pietro 2010 och Tenuta Grillo Tornasole 2004 förutom Pecoraneran, ruggigt bra alla tre.

Psst. BKwine har en utmärkt redogörelse för hur man går till väga när man vill ta hem vin från producent/handlare i EU som inte är registrerad som distanshandlare.

2 kommentarer:

  1. Låter gott - som vanligt...:-) Har inte öppnat en butelj av denna på ett tag, men nu blev jag sugen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tror jag :) Kan nog vara dags att ta tempen igen. Tyckte faktiskt inte att den var lika bra som när vi provade den gemensamt, men fortfarande grymt bra.

      Radera