Sidor

lördag 17 augusti 2013

Mount Gay Rum Extra Old. Ska vi sitta ute? Mmm ok då..

Mount Gay Rum Extra Old
ISO-glas
Jag har inte någon dignande sprithylla, har nog faktiskt större mångfald i vinäger och olivoljediton. Men några stående inslag kan man allt hitta, whisky givet, en och annan cognac, kanske en tequila, någon obskyr gin eller rent av en armangnac om man har riktig tur för att inte tala om någon likörflaska som brukar stå och bli dålig. Och förstås, en av mina personliga favoriter, romen. Den gyllene regeln, som jag självklart inte lyckas hålla, försöka hålla antalet öppnade flaskor på ett minimum. Till skillnad från vad många tror tappar även sprit lite av sin själ om den står öppnad för länge. Något av ett problem då spriten inte har någon skriande åtgång här hemma. Men skam den som ger sig, eller hur? Romen ska vara lagrad, gärna komplex och inte allt för söt i stilen. Till skillnad från många andra är jag inte något fan av Ron Zacapas Gran Reserva (nr 500, 599 kr), vill gärna ha min rom rivigare och personligare i stilen. Diplomático Reserva Exclusiva 12 Años (nr 356, 435 kr) är en favorit där Diplomático Ambassador (nr 86463, 1950 kr) har en given plats på smaktronen. Men då snålvargen och äventyrslustan allt som ofta slår till brukar det hamna lite annat i skåpet. Mount Gay Rum Extra Old (nr 86649, 499 kr) är en ny bekantskap.

Det är en otroligt intagande doft, ödesmättad, med precis rätt dos sötma, frukt och rivigare målarträtopping. Näsan får en riktig åktur, genom tid och rum, från rom, via konjak till armagnac, fascinerande och en utmärkt start. Tyvärr kan smaken inte mäta sig med doften, aningen endimensionell, nästan lite tunn i mitten, lite rivig, inte lika balanserad sötma som doften angav utan mer pang på rödbetan. Eftersmaken är lång, dov med murknande trä och piggare frukt.

Tänk om, tänk om smaken kunde mäta sig med doften då jäklar anamma, nu landar det på ok. Enligt mer insatta källor fungerar det möjligen bättre att använda i rombaserade drinkar, kanske får ta och återkomma i den frågan.


Tills nästa gång. Kräftor-paj, 0-1...

Pst. Mer info om romen och lite smaknoteringar hittar du här.

Psst. Har fått supertrevliga kommentarer och feedback på några av mina favoritbilder från det gångna året. Om du är nyfiken så kan du dessutom får några fototips på köpet, stort tack till Per och BKwine.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar