Sidor

fredag 10 maj 2013

Becker Spätburgunder 2009 o Délice de Bourgogne. Full fart mot kalas..

Kvällens ostbricka
Det här med att köpa ost är en hel vetenskap, det också. Osten i likhet med vin utvecklas ständigt, har man otur får man en bit som varit skuren och sakteliga traskat in i ammoniakträsket. Det är något av ett vågspel, enklast torde vara att lukta eller rent av smaka biten som ska köpas, något man bör insistera på när möjlighet ges. Väljer man en välsorterad ostdisk brukar det inte vara något problem men snabbdisken hos storhandlaren eller rent av färdigförpackat, är något av ryskroulette. Speciellt om man har en fru vars ostradar slår ner direkt på en stackars mogen ost.

Délice de Bourgogne
Nu vet jag inte om så var fallet eller om Délice de Bourgogne faktiskt ska vara så syrlig och lätt ammoniakskadad som vi upplevde, hursom var det extremt svårt att hitta lämpligt sällskap. Jag trodde att lite chark och den lagomt bonnig Spätburgunder skulle sitta som en smäck, men icke sa nicke. För mycket syra helt enkelt, kanske skulle tagit lite sprattelvatten för att möta upp, men vete katten om det skulle gjort susen heller.

Becker Spätburgunder 2009
Friedrich Beckers Spätburgunder 2009 har jag testat löpande sedan den tjusade näsan av mig för drygt två år sedan. Först aningen mycket ladugård och allmänt reduktivt. Men med tid vädras ladugården ur och en hink mosade smultron och jordgubbar ställs på stallbacken. Ingen tvekan om att vi fortfarande befinner oss på ute på landet men den rena frukten och de mossiga stalltonerna, som hålls på mattan, bildar en skön symbios. Från för trött till riktigt pigg, tur att jag inte vaskade de resterande flaskorna direkt, det här kan nog sköljas ner med välbehag ett tag till.

Tills nästa gång. På söndag smäller det...

5 kommentarer:

 1. Hej
  Just Chapagne och Delice de Bourgogne skulle enligt min lokala osthandlare vara en mycket god kombo. Har dock inte provat själv än...
  ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej ME, det var faktiskt det samma som min osthandlare rekommenderade. Men, jag tror faktiskt att det var något småtokigt med denna bit, syran var nästan aggressiv och osten kändes obalanserad, så ska det väl inte vara??. Får nog ta och prova en bit till å det snaraste.

   /David

   Radera
 2. Delice de bourgogne är krämig med en väldigt len gräddig smak och en mild syra. Det du beskriver är ingen höjdare och jag har faktiskt gått tillbaka till affären om jag har fått en ammoniaksmakande ost och bett om en ny bit.

  /Oskar A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar Oskar, jag ska prova en till bit snart, då blir det provsmakning i affären först :)

   /David

   Radera
 3. Har druckit 10 nu och den höll i stort samma nivå som 09 tycker jag. Oslagbar pinne för under 10 euro.

  /Oskar A

  SvaraRadera