Sidor

onsdag 26 oktober 2011

Roagna Langhe Rosso 2003. Råfuktig höstvind, tack för braskaminen..

Hm, joråsåatt
Idag fyller min själsfrände tillika fru år. Grattis på din dag, må den fortsätta i gräddfluffets tecken.

Gårdagen var en helt vanlig dag i pappavarandets tecken, dagislämning, öppna förskolan och dagiskompis på besök. Lunch och middan var klar sedan tidigare så det enda jag behövde göra innan frun äntrade scenen var att dra korken ur kvällen vinnare. Jag har haft Roagnas Langhe Rosso 2003 (nr n/a, 199 kr) på lut ett tag, så till kvällens kycklingplock var det dags.

En av anledningarna till nyfikenheten är det antågande årgångsbytet på hyllorna. Tro inte att det handlar om några purfärska doningar. 2003 byter till 2004 (nr 75237, 199 kr), det gäller att hålla på sina saker tills de är drickfärdiga.

Ner med nosen och en klockren träff i lustcentrat. Mörkröda mosade bär, riktigt mogna hallon, körsbär och jordgubbar. detta backas upp av en mörkare bakgrund som leder tankarna till både svampskogen och båthuset. Topptoner av orientaliska kryddor och målarlåda och allt detta ihopvävd av finaste samhetstråd. En riktigt härlig, varmbetonad småmogen doft. Ursprung, jotack det formligen sprutar ut Italien och nebbiolo.


Munkänslan är snutorr, bären är hyfsat intakta men börjar i ärlighetens namn ge upp. Det finns gott om komplexare mörkare toner men återges inte alls lika starkt som i doften. Annars är det en slank, homogen uppenbarelse med otroligt gott om drickbarhet. Avslutet markeras med torra ultrasmå tanniner. Vet inte om det är min läkeroltablett som dröjer sig kvar, jo kan faktiskt kännas efter någon timme, men lite salvi känsla finns också


Eftersmaken är hyfsat lång, riktigt torr och med ett stänk bär och småtjärad planka. (88-89p)

Som förra gången övertygar doften å det grövsat men backas inte riktigt upp av smaken. Har en flaska kvar och den bör nog drickas tämligen omgående. Om det blir påfyllning med 04:an?? Nja, tänker nog satsa på någon seriösare doning från Roagna. För om man kan prestera så här pass på "basnivå" vad ska då inte komma ur en "riktig" Barbaresco eller Barolo. Men det är klart, Lange Rosson är så pass charmig så det kanske slinker ner en i farten.

Tills nästa gång. Nu inväntar vi tårtslukare...

8 kommentarer:

 1. Intressant att läsa om 2003.
  Igår tryckte jag dit en beställning på alla tre Roagna vinerna.
  Pajé 2003 har jag druckit och den är formidabel.
  2004 ska väl vara ett bättre år, så förväntningarna är höga

  JC

  SvaraRadera
 2. Hm, där har du ju såklart en poäng. De fördömda årgångsvariationerna ;).. Måste nog bli en beställning ändå.. Kanske skulle slänga med en Pajé också.. Vi får se vem som hinner först till korkskruven.

  //David

  SvaraRadera
 3. Ah, grattishälsningar! :-) /Ulf

  SvaraRadera
 4. Härlig läsning, har passat på 03:an men har ett gäng flarror anno 2001 kvar. La, eller snarare kastade in en beställning på alla tre nyslåppta viner så snart det gick :) 2004 Pajé smakade jag på plats i Lucas unkna källare i juni och den var formidabel. Om det fanns en producent att dricka vore det Roagna. Helt galen. Helt fantastiska viner... fasen måste nog ner o pilla på en LS 01 nu...

  SvaraRadera
 5. Tack Ulf, ska föra vidare..

  Haha, tack. Ja jag kan tänka mig att man lätt kan bli roagnafierad. Ska ge mig i kast med tyngre doningar så fort jag får chansen..

  Hann inte med 01, släntrade in på 03:or ska nog i all fall göra ett riktat försök med 04:orna...
  Du kanske skulle göra lite mer än att bara pilla, skulle vara roligt att höra hur den mår på riktigt ;)..

  SvaraRadera
 6. Jag drack min sista 2001 Roagna Langhe Rosso tillsammans med en 2001 Calabretta Etna Rosso i somras. De spelade verkligen i samma register. Etnan lite alkoholstark, men annars växlade de med att erövra den gula ledartröjan.
  Du har väl beställt Barberan, du som ville veta hur Barbera beter sig utan ek?
  /T

  SvaraRadera
 7. Härligt att höra om rosson, blir desto mer stärkt i att jag gjorde rätt som beställde påfyllning.

  Självklart så slank det ner en barbera också, och en barbaresco ;).

  Mvh D

  SvaraRadera
 8. Jo, jag mer än pillade... till surdegsbröd med lagrad prästost ena dagen och risotto andra dagen - dra åt skogen vilket vin.. wohoo, jag har tre kvar. Hjälp, jag har bara tre kvar...

  Frukt, syra och bara gott!

  SvaraRadera