Sidor

söndag 2 oktober 2011

La Spinetta Ca' di Pian Barbera d'Asti 2007. Vad ska vi äta ikväll då?..

Undrar vad den röda fläcken är?

Fiskdamm, guldvaskning, små elaka hästar, hemmagjorda marmelader och sylter i förbannelse. Jo bygdemarknad var ett faktum. Överlag riktigt trevligt, och framförallt trevlig sällskap, men lite småklent med snaskigt åt de vuxna. Mer närproducerade ost och köttprodukter tack. I vilket fall fick barnen sitt lystmäte och jo det slank faktiskt med en kartong med kokosbollar hem också. Hem för lite middagssovning och fritt fram för lite allmän slötid.


Igår skördade vi frukten för ett tidigare spontanköp. För en tid sedan, som känns som en evighet nu, var vi på besök i Sundsvall. Med hem i packningen var La Spinetta Ca' di Pian Barbera d'Asti 2007 (nr 92156, 182 kr). Barbera hör inte till vänligheterna här hemma och efter en första påhälsning undrar jag varför.

Doften bjuder på riktigt mustigt frukt med gott om fatinslag. Bigaråer, riktigt mogna körsbär och jordgubbar trängs med mörk lite småtsöt choklad. Uttrycket är ungt och generöst med en solid ryggrad och något som med lite tid skulle kunna bli trevliga målarfärgstoner. Italienskt, generöst och inbjudande så det förslår.


Munkänslan är rund och riktigt generös. Frukten är riktigt solmogen med körsbär i första led och jordgubbar och plommon i andra. Trots något slösaktiga frukt och ganska påtagliga ekbehandling finns det syra som balanserar upp och som tillsammans med en påtaglig dos torra inbäddade tanniner i slutet gör det hela riktigt trevligt. Eftersmaken är lång med lite småbitter mörk choklad, rund mogen frukt och en släng småmurket trä. (89-90p)

Ett riktigt schyst vin och ett toppenval om man gillar fruktiga, varma, generösa och ekbehandlade viner från stövelland. Men framför allt börjar jag undra vad man kan åstadkomma med barbera, i det här uttrycket känns det förvillande likt en IGT blandning och cabdragen är riktigt påtagliga. Men utan den "moderna" behandlingen, vad händer då?

Tills nästa gång. Igår var det sommar, idag höst...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar