Sidor

lördag 4 september 2010

Paolo Scavino Barolo 2005. Mögel!..

Ytterliggare ett inlägg som höll på att förpassas till minnenasbank. Inte pågrund av sviktande tid, ork eller lust utan bara för att vinet inte lämnade något nämnvärt avtryck. Tråkigt när det var min första kontakt med den piemontiska manligheten, Barolo.

Har precis härjat lite i källaren och upptäckt en oroväckande sak, mögel. Framförallt så var det flaskorna som var angripna, även om det var den lättflycktiga sorten som går att borsta bort så finns den där. Vad göra nu? Hålla efter så gott det går eller helt sonika strunta i det? Förslag, någon..

Pop'n'pour direkt från källaren, här var det stängt. Efter ett tag dyker solmogna körsbär och jordgubbar upp, aningen målarfärg, italienskt så det förslår men med volymen på lägsta möjliga. Smaken är kärv och krävande med torra rikliga tanniner. Lite beska surkörsbär och även här ganska återhållet. Avslutet är långt med en lyxig trälåda och mera något spritade körsbär.

Med luft och tid kommer lite mer av allt även om det fortfarande känns svårflörtat, en tilltagande starkvinston som möjligen beror på för varm servering. Det som verkligen skvallrar om att det är lite kvalitet är det långa avslutet och den rikligt krävande kärvheten. När kvällen lite mot nattning kan jag fortfarande känna en förnimmelse av rödfrukt trots vällingavsmakning.. (84p)

Men var är magin, var är komplexiteten och det som förmår trollbinda vinintresserade massor i mer än stövelland. Nog för att jag någonstans vet att man ska ge dessa viner tid men nog borde det finnas mer i dagsläget? Tilläggas bör är att vinet dracks från halvflaska. För er som ändå blir nyfikna så finns chansen kvar..

Nästa flaska får vänta lite, hoppas bara att jag kan hitta den trots angripen etikett..

Tills nästa gång. En blick bakåt och en framåt...

8 kommentarer:

 1. Hej Svensson ! Ge inte upp !! Låter som du skulle ta och beställa en låda blandat från Carlo Merolli-

  SvaraRadera
 2. Tack Ingvar för de uppmuntrande orden. Är mer än lovligt sugen på en blandlåda från Carlo, känns nästan för bra för att vara sant..

  SvaraRadera
 3. Just det, blandlådan är säkert fin men du skulle ju också kunna prova några ströbaroli. Varför inte 2000 Riserva Tre Nasi Barolo DOCG, Schiavenzas 2003 Barolo Broglio och 2003 Barolo Prapó. Fyll på med lite Calabretta och du har en kanonlåda.

  SvaraRadera
 4. Tack igen för tipsen, måste tyvärr medge att kassan redan är betungande liten. Du kan inte rekommendera något som man kan prova en flaska av, och gärna på "hemmaplan".. Mvh David

  SvaraRadera
 5. Det är lite svårt när ett sexpack 2003 Schiavenza Prapo från Merolli hamnar på runt tusenlappen. Man hittar liksom inget som riktigt matchar utan att det kostar. Roagnas Langhe Nebbiolo kanske ?

  SvaraRadera
 6. Sant, får antingen ge mig till tåls eller helt enkelt lägga en beställning ;)

  SvaraRadera
 7. Drack en halvflaska 2005 igår direkt ur nyöppnad halvbutelj.
  Magin var där, från första stund!! Förförande doft, lätt volatil, maffig, stöddig men inte alls kärv dominans i smaken.
  Verkar finnas flaskvariation.

  /claes

  SvaraRadera
 8. Härligt, hoppas att min kvarvarande flaska kan prestera lika.

  SvaraRadera