Sidor

onsdag 29 september 2010

Longhop Shiraz 2008. Småbarnslivet känns som en ångvält som kör över om och om igen..

Jag hade tänkt skriva om bottennappet på Ålandshavet men varför skriva och framför allt tänka negativt när det kan behövas lite uppmuntran.

Ett aber med att beställa från någon av de annars så excellenta nätbaserade firmorna är att det ofta behövs beställas flertal flaskor för att inte frakten ska skena iväg. Egentligen är det inget problem då det uppmuntrar till utforskning. Jag har märkt att småskaliga importörer, även om sortimentet kanske inte alltid passar mig, verkar ha kvalitet rakt igenom. Jag antar att man inte har "råd" att ta hem sånt som inte säljer. Eller så är det helt enkelt ett handlande som tilltalar mig.

Longhop Shiraz 2008 gav detta:


Doften är varm och fruktpackad med drottningssylt, lite gummi, möjligen ett drag av stimorols vanillalime, men framför allt känns den stor. Eftersom doften, med en hårsmån, inte ramlar över till den jolmiga syltiga sidan blir intrycket mycket, stil typisk och faktiskt riktigt bra.


När jag väl smakar vinet är det första som slår mig, mouthfilling. Här har man extraherat det mesta möjliga från de solvarma Shiraz druvorna, vinet känns nästan trögflytande. Det är kompakt, maffigt med ett söttanslag som på ett mirakulöst sätt håller det sig på rätt sida av syltsidan. Mer, mycket mer av den generösa frukten men i likhet med doften räddas det upp av en ringlande fräsh mintighet och en alkoholhalt (14,5%) som knapt känns utan mer ligger inbäddad i all generös frukt. Avslutet är nästintill utan tanninkänning och eftersmaken är lite för kort för att verkligen bjuda till den åktur som doften och smaken slår an. (87-88p)

Är man nyfiken, eller rent av vet med sig att man gillar stilen tycker jag absolut att man ska prova för det känns både prisvärt och lockande men för egen del blir det passning på flera inköp. Stilen blir lite för övermäktig även om jag måste medge att det är förvånansvärt tillgängligt i all dess prakt.

Tills nästa gång. Två barn är definitivt fler än ett...

8 kommentarer:

 1. Kolla in www.franskabolaget.com och anmäl dig till deras nyhetsbrev. De har riktigt bra viner till överkomliga priser både vad gäller flaskan och frakten,
  Vänliga hälsningar Ingela G

  SvaraRadera
 2. Hej Ingela, jag får deras nyhetsbrev och om jag hade haft lite närmare till huvudstaden skulle jag gärna medverkat på deras senaste sortimentsprovning, kanske nästa gång. Är det något speciellt vin du fastnat för eller är det i allmänhet bra viner? Vad gäller frakten så var det absolut överkomligt.. Mvh David

  SvaraRadera
 3. Ge dig ut på den euro-dominerade e-handeln nu när kursen är som den är! Har väl inte varit så pass attraktiv på bra länge. Lägg därtill tyskarnas befrielse av vinskatt och enormt pressade priser...

  Det sagt; Tom Pedersen är skitduktig och man behöver inte vara orolig man köpt grisen i säcken av honom. Men så är det den danska kronan..

  Kolla in biosnubben jag skrev om nyligen. Där, lovar jag dig, får du dig en rejäl resa! 23 euro för en låda till Sverige.
  MVH

  Niklas Jörgensen

  SvaraRadera
 4. Hej Niklas, jo nog är det läge att bege sig ut på euromarknaden. Problemet som jag upplever är att de tyska sidorna är något plottriga och ibland lite svåra att första. Det i kombination med producenter som jag inte hört talas om och priser som fluktuerar gör att fegisen i mig tvekar. Men snart ska väl även det släppa :)

  Biovinen lät minst sagt häftiga, måste överlag tacka för din utforskningslusta och guidning i annars väldigt djupa vatten.

  Mvh David

  SvaraRadera
 5. David; vet du vad det allra roligaste med vin är? Den ständiga resan! Att blott lita på sin egen nyfikenhet. Ibland blir det fel och ibland får man den där uppenbarelsen.

  Nu är du halvvägs i o m du gett dig ut i den danska övärlden ;-)

  SvaraRadera
 6. Deras champagner är väldigt bra. Camille Savés är min huschampagne - prova den! Gärna 2002 om den fortfarande går att få tag i. Allt vi köpt från dem har vi varit nöjda med men egentligen säger det ju inte mer än att vi gillar deras smak. Hälsningar Ingela G

  SvaraRadera
 7. David, du vet väl att ett barn är inget barn och två barn är en plåga ;)

  SvaraRadera
 8. Haha, ja det låter skrämmande nära sanningen :)

  SvaraRadera