Sidor

torsdag 23 september 2010

Kronovalls Vinslott Tirage 1999. Imorgon ska vi åka båt..

Lilltjejen, rättelse stortjejen, påpekade tydligt och högljutt att båt är något hon vill åka igen. Sagt och gjort imorgon bär det av med en dagskryssning till pensionärernas paradis, Åland. Har absolut inget emot Åland, däremot kan jag vara utan armbågande seniorer i matkön. Jo det är faktiskt de som är värst.

Några små inköp ska nog kunna hinnas med, även om det känns som att jag har botaniserat klart i årets sortiment på Eckerölinjen. För av någon konstig anledning finner alltid köpdjävulen och spontanitetsängeln ett eller annat sätt att lura på mig både en och två flaskor när tillfälle ges. Har ju för tusan inte hunnit prova varken Mas la Planan eller Polizianon som införskaffades förra gången. Låter det som årets lyxproblem, med all sannolikhet är det så.

I veckan ploppades korken på något som så exotiskt som ett "Svenskt bubbel". Kronovalls Vinslott tirage 1999 är ett mousserande årgångsbubbel buteljerat av Åkesson vin och lagrat i Kronovalls slott. Jag har drucket en flaska tidigare och fann den läskande lättsam och överraskande champagnelik, även om jag då befarade att den var på väg utför. Nu var det dags att se om denna hade överlevt eller om jag helt enkelt hade blivit tjusad av förra tillfällets festliga tillfälle. 

Och, jo först hade jag inte tänkt skriva om denna men efter en dag öppnad i kylskåpet bjöd det svenska bubblet till. 

Doften är blyg med gula äpplen och citrus med en diskret nötig brödton. Smaken är frisk med liten smekande mouse, aningen bitterkrydda och en relativt fyllig munkänsla. Eftersmaken sitter i med äppelskrutt och citrus. En enkel men fullt tillfredsställande upplevelse som blev både ett och två snäpp bättre dag två. (84p)

Det jag gillar bäst är hur vinet håller ihop, det bjuder aldrig på någon stor upplevelse utan är jämnt harmonisk och lättflörtigt och på inget sätt övermoget.
Tills nästa gång. Får se vad som följer med hem i kassen.

Ps. Årgång 2000 finns i BS. Ds

2 kommentarer:

 1. Coolt! Vi provade Tirage förra sommaren (d v s 2009) och hade bara positiva upplevelser. Iofs var det på Österlen så en hel del x-faktor var nog inblandade.

  Ryktet då var att det skulle serveras Tirage vid det kommande prinsessbröllopet. Men nu när jag dubbelkollar vinerna till menyn fanns den inte med. Annars skulle man ju kunna fråga vad du menade med "förra tillfället" :-)

  Men jag håller med, en helt ok och väldigt behaglig skumpa.

  SvaraRadera
 2. Jo nog är det lättgillat. Förra tillfället var i goda vänners lag, vilka viner smakar inte gott då ;)

  Annars skulle det var roligt om vinet hade serverats, även om jag hellre njuter av det hemma..

  SvaraRadera