Sidor

fredag 12 juni 2009

Renato Ratti Colombè 2008 och Moscato d´Asti Prunotto 2008. Regn, ruskigt sommarväder och viner från 2008..

2008 var året då vår lilla skatt föddes. Nattningen fungerar bättre och nästa helg ska bli den första utan de små rasslande ljuden från en allt jämt småförkyld liten tös. Vi ska ut på galej och farföräldrarnas första nattskift är ett faktum. Nu föll det sig så att gårdagens middag hade två gemensamma nämnare med ovanstående text, nämligen 2008 och mina föräldrar.

Det hela startade med en aptitretare tillika välkomstskål i form av ett sött bubbel. Moscato d´Asti Prunotto 2008 (nr 95187, 99 kr) är en Juninyhet som har hissats av de flesta vinskribenter. Vinet doftade aromatiskt med söta druviga inslag, den självklara associationen är piggelinglass men det återfanns dessutom honung och vitchoklad som skulle visa sig passa väldigt bra med kvällens sista rätt. Det var minst sagt en läskande och smått överraskande bekantskap där trotjänaren Asti Cinzanon (nr 7711, 72 kr) som jag smakade för någon helg sedan lämnades sött, stickigt och jästigt intryck. Det här var något helt annat, balanserat, sött och aptitretande.

Vinvalet till rökta räkor med aiolidipp var inte självklar därför blev det Kronenbourg 1664 Blanc (nr 1514, 13.90 kr 33 cl). Ett veteöl från Frankrike som jag trodde skulle passa med sina söta toner och inslag av citrus. tyvärr blev det ingen smakhitt, inte dåligt men inget att lägga på minnet. Såg senare att det som jag hade stört mig på igår måste ha varit koriander, vilket tydligen är en av beståndsdelarna i detta lite kryddiga veteöl. Ett bevis på att spontanköp inte alltid är bra. Funderar fortfarande vidare vad som kan tänkas passa till denna smakrika väldigt goda rätt, något förslag? Om ni har möjlighet att svänga förbi bönan lite norr om gävle kan det varmt rekommenderas om inte så fungerar parkeringen vid Fjällbackens köpcentrum på Brynäs i Gävle lika bra. Står en handlare där lite då och då.


Den varma rätten eller rättare sagt den ljumma rätten var helgrillad laxsida marinerad i citron, vinäger och olja med en färskpotatis sallad till. Smakerna smälte samman med det röda slanka Renato Ratti Colombè 2008 (nr 95149, 99 kr). Vinet, som även det var en omskriven Juninyhet, passade riktigt bra men det lämnade inget större avtryck.

Det gjorde däremot de första svenska jordgubbarna doppade i vitchoklad med vispgrädde. Till detta dracks resterna välkomstskålen. Kanske inte överraskande att detta skulle smaka bra men det var en otroligt bra smakkomo och ett väldigt lyckat avslut på en trevlig kväll.

Tills nästa gång, Mer sommar åt folket...

4 kommentarer:

 1. Till räkorna vandrar mina tankar åt Gewurztraminer. Pröva 2176 Reserve Henny, ett av de mest klassiska vinerna som finns i bolagets sortiment. Inte säkert att det passar alla, men lämnar ingen oberörd.

  Instämmer om Moscato d'Asti-vinet! "Smakar som Asti, fast godare" sa min fru utan att veta vad det var i glaset. Touché.

  SvaraRadera
 2. Förresten, fino-sherry kanske är ännu bättre till räkorna. Ett säkrare val, fast återigen: kanske inte ett vin alla uppskattar efter förtjänst?

  SvaraRadera
 3. Hej Vinner inte!
  Tack för tipsen, ska definitivt prova 2176. Som jag konstaterat i ett tidigare inlägg är jag en ny vinfantast så jag har tyvärr inte haft nöjet att prova så mycket sherry. Är dock väldigt nyfiken, kan du rekommendera någon speciell.

  Mvh David

  SvaraRadera
 4. Nej, torr sherry uppskattas inte här hemma heller, så jag dricker fino när jag är i Spanien, på tapasbaren. :) Det sägs att man ska köpa den sort som säljer mest och gärna på halvflaska, eftersom den inte håller särskilt bra. Förr var det Tio Pepe som gällde, men halvorna är borttagna (!) så det verkar vara 8202 som gäller.

  SvaraRadera