Sidor

onsdag 21 maj 2014

Château le Puy 2010..

Château le Puy 2010
Biodynamisk Bordeaux som klockar in på övertygande 12,5 %. Nej flaskan är inte några årtionden däremot har Château le Puy 2010 (köpt på Eckerölinjen för 189 kr, finns på SB för 256 kr) anor tillbaka till början av 1600-talet. Dagens vin är lagrat 2 år på begagnade fat och består av 85% Merlot, 14% Cabernet Sauvignon och 1% Carmènere.

Ung potent doft strömmar ur kuporna vid öppnandet. Frisk rödbärig frukt mot en mörkare svalare botten. Något örtigt och floralt dansar också kring i näsan, riktigt skön sniff faktiskt. I munnen är det friskt, mycket frisk. Det är riktig svung i syran, bären är röda som går mot mörkröda och snyggt polerade. Det florala och örtiga återkommer även här och avslutet stramas upp med ganska mjuka, finkorniga men bra uttorkande tanniner. Eftersmaken är lång och fruktsmackande.

Det är verkligen en frisk uppvisning i vad bourdeaux kan uppbåda utan allt för mycket extraktion och fat. En, vågar jag säga, claret som bjuder både på frukt, diskreta fat och ett skönsjungande uttryck med struktur, egenhet och lagringsduglighet. Uttrycket växer med tid, bären blir mörkare och hela uttrycket blir lenare.

Tills nästa gång. Länge sedan 4 flaskor kändes för få...

11 kommentarer:

  1. Intressant - skulle gärna prova - men såg att att man var tvungen att beställa minst 1 låda genom SB...:-(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag såg det också, men det fixar vi enkelt. Tar med en flaska nästa gång jag ska till stan, alltså stan där du jobbar, skulle vara intressant att se vad du tycker om denna. En dag öppnad är den personligare, lite skitigare men fortfarande samma drickglädje. Men vi hörs så får vi se vad du tycker :)

      Radera
    2. Låter trevligt! :-) Jag skickar några listor senast till helgen där man kan köpa lite äldre saker, but beware, its a slippery slope...:-)

      Radera
    3. Haha, låter farligt, mycket farligt ;)

      Radera
  2. Det här får mig ju nästan att längta tillbaks till tiden man i princip enbart provade östra eller västra. 12 flaskor är väl tufft dock.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det är väl tufft, men om man går ihop med någon/några andra kan det funka. Roligt att hitta på båten dock, där priset verkligen inte skäms för sig heller.

      Radera
  3. Guran i vinkällaren22 maj 2014 kl. 18:42

    Detta är min "husbordeaux" (framför allt 2005) och ett verkligt "matvin" som dock kan anta andra skepnader ibland om man sparar vinet till dag två eller tre med viss barksmak (tallbark) som obalanserat inslag (biovin utan svavel, klarning eller filtrering). Med den låga alkohalten (12,5%) brukar jag rekommendera att tömma flaskan direkt. 2010:an är något "lättare" än 05:an men ska vara mycket bra enl. Tommy på TM Kvalitetsviner. En låda räcker inte långt enl. mig så det är inget problem. Man bör dock testa en flaska först utifall man inte gillar stilen (rent, fruktigt vin utan fatinslag). Gården har två intressanta egenheter. Man har aldrig använt konstgödsel och det finns en liten "Stonehendge" i en lund. Prestigevinet "Cuvée Barthelemy" är ett enastående balanserat "kontemplationsvin" för finsmakaren långt ifrån alla typer av "extraherade" kultviner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentar Guran, skulle vara intressant att prova 05:an, har hittills bara provat 2010. Håller med om utvecklingen dag 2-3 men jag gillar faktiskt den "skitigare" ton som kommer fram. Även om det rena uttrycket som är precis vid öppnandet är svårslaget charmigt.

      Håller också med om att en låda säkerligen skulle gå åt, även om det är bra att stämma av den egna smaken. Har precis varit i kontakt med importör och de säger att det står fel på SB:s hemsida. Man kan alltså köpa den flaskvis.

      Cuvée Barthelemy låter onekligen intressant, är det något som brukar komma tillfälligt eller?

      Mvh David

      Radera
  4. Guran i vinkällaren23 maj 2014 kl. 12:42

    Tommy Lind på TM Kvalitetsviner (fd. Franska kvalitetsviner) har haft många olika årgångar av både "standardvinet" Ch. Le Puy och prestigevinet Barthelemy för privatimport. Köpte både årg. 2000 och 2005 av Barthelemy och de är mkt. speciella viner och gjorda för kontemplation och eftertanke. Man kan säga att de är viner från en svunnen tid som inte faller alla på läppen. 2010:an av standardvinet ska jag köpa på mig. 05:an köpte jag nog fyra lådor av vilket var i minsta laget. Vet att en kund köpte nio, tio lådor så det finns fans av denna typ av Bordeaux. Mkt. trevlig not och kul att du är tillbaka med fina bilder och egna tankar kring vin.

    SvaraRadera
  5. Igen, kul att höra andra erfarenheter. Funderar starkt på att köpa en låda av 2009:an, fanns tydligen kvar för PI. Skulle också vara roligt att prova prestigen vid tillfälle. Kommer också att köpa fler 10:or, misstänker att de jag har kommer att gå åt för att inte tala om att jag är nyfiken på utvecklingen över tid.

    Och stort tack för uppmuntran.

    Trevlig helg /David

    SvaraRadera
    Svar
    1. Guran i vinkällaren23 maj 2014 kl. 17:21

      Bra. Ch. Le Puy är en "långliggare" (speciellt för att vara ett "kommunvin"). Har man hyfsade lagringsmöjligheter så håller bra årgångar lätt 25 - 30 år. I ett gammalt nummer av "Livets Goda" finns en svensk provning där viner från 40-talet och framåt testades och många var i toppform (med mogen karaktär dock). Finns 09:an (har funnits i best.sortimentet) så är det perfekt att jämföra med 2010:an. Slottet har massor med gamla årgångar i lager och Lavinia i Paris har mängder med årgångar att botanisera mellan (många är dock dyra vilket visar att egen lagring lönar sig). Skulle gärna prova 1990 Le Puy mot Ch. Latour av samma årgång. Ska prata med Tommy och höra vad han kan "gräva fram". Ha dé.

      Radera