Sidor

onsdag 2 november 2011

Alto Moncayo Veraton 2007. Att elda eller inte, det är frågan?..

It's lööv everywhere
Tänk att vi äntrar november med något som skulle kunna kallas värme, 10-12 grader och snålblåst, är nog bara i Sverige vi kallar det värme. Men ok, jag har inte behövt masa mig ut efter ved på två dar. Annars så har flitens lampa lyst, stökat undan allt som hör sommaren till och fått på vinterdäck. Två krattningar under körsbärsträdet och fler lär det bli. Maken till mäktigt träd får man leta efter, på våren bjuder det upp till sällan skådad prakt med vitrosa blommor, på sommaren skänker det välbehövlig skugga för att sedan ge oss bär i överflöd. Antar att det minsta vi kan göra är att städa efter det.

Jomen nog värmer solen allt
Spanskt utlovat, så spanskt får de bli. Alto Monacayo Veraton 2007 (nr n/a, 220 kr). 100 % spansk grenache, eller garnacha för att vara exakt. Läs mer hos importören om du vill.

Stor kirchig doft med söta mörka bär, lite örtighet och något kokosvanlijaktigt. En smått parfyrmad känsla med lite likörvarning, inget för alla men nog är det lite inställsamt allt. Att det är något generöst från varmare trakter är det ingen tvekan om men idag faller det inom ramen för högst acceptabelt.


Smaken är varm och generös, lite smårund med gott om solmogna mörkt rödabär. Även här finns det lite vanilj och kokos, även om det på intet sätt är i övergenerösa mått. Smått liköraktiga toner blandas med något lite mörkare och murrigare. Avslutet stramar upp en aning, men att kalla det tanniner är att ta i men småtorrt blir det allt.


Eftersmaken är lång och varmt len med lite småbitter choklad, vanilj och bär.


Dag två faller det ihop en aning. Inte lika stor fruktdriven doft och smaken har blivit småsyrlig med mer torkade frukter och en blandning mellan port och amarone. (88-89p)

Varma trakter, bra mycket fat, möjligen lite fattig syra men gött. Inget jag vill dricka mängder av och helt ärligt kan jag inte riktigt se matsällskap. Men ett generöst glas en kulen höstkväll framför brasan, jo men absolut. Är dock lite oroad över vad som hände dag två, inget för långlagring antar jag. Igår släpptes 2009 av densamma, men där tror jag att det blir pass denna gång.

Tills nästa gång. Snart dags för lite mer löv.

2 kommentarer: