Sidor

lördag 18 december 2010

Patriarche Crémant de Bourgogne Brut. Allt är inte Champagne som bubblar, lättsamt bubbel före och efter tolvslaget..

Crémant i vitt eller rött.
Du milde himmel, föga anade jag att varuprovet som jag mottog tidigare i höstas skulle skänka sådan ren njutning, glädje och mersmak. Ok att drycken i sig inte är det mest upplyftande som har passerat mina läppar men på vilket sätt den gjorde det. Barnen sov och min kära fick en välförtjänt stund alena i badkaret. Vad passar då inte bättre än att smyga in med lite ljus, spontanöppna (fördelen med en lågt tempererad källare) en flaska bubbel och obemärkt smyga därifrån. Ok särskilt obemärkt var det inte och det hela slutade med att vi båda drack och satt i bubblet.

Patriarche
Crémant de Bourgogne Brut
Drickat, jo det var fullt tilfredställande
Doften var frisk, lättsam med en inbjudande anonymitet som ibland kan vara välkommet då doft och smak inte ska göra allt för stort intryck utan att för den delen inte hamna helt i skymundan. Det som utmärkte sig var en citrustwist och en svag ton av något som skulle kunna liknas vid en känsla av mineral (lite som när man är vid havet och en svag doft av nämnda gör sig påmind).


Först attackeras munnen av bubblor, när de mångtaliga men små bubblorna lagt sig lämnar de ett torrt, fruktigt, friskt och följsamt intryck som trots dess enkla ursprung lämnar en hyfsat lång eftersmak med lite småmogna äpplen och citrus. (83-84p) 

När kvällen sent om sider (hon var ändå efter tio) var till sin ända var hela flaskan slut, något som inte hör till vanligheterna. Så för att återknyta till inledningen, om du/ni letar efter något lättsamt, bubbligt och (även om man kanske inte får säga det) lättdrucket så ta och gör en beställning av Patriarches Crémant. Det passar lika bra nu som då och till det facila priset av 85 riksdaler är det inte särskilt betungande att ha en eller två extra flaskor hemma. Och ta rådet med den nypa salt som sig bör. Kvällar som denna kommer sällan färdigpaketerade och serverade utan måste skapas och är inte så opartiska som ett varuprov möjligen skulle vara, men vad gör det när allt kommer omkring.

Tills nästa gång. Är det någon mer än jag som inte har börjat planera nyårsmiddag...

Ps. Även om jag inte har funnit den riktiga tjusningen med Champagne tycker jag att det är något speciellt med den anrika drycken. Se dock till att dricka den tidigt under firandets fas för att verkligen njuta till fullo för  att sedan avrunda med något mindre komplext och ekonomiskt betungande. Fast, om ni nu hör till de fåtal lottade som vaskar mer än dålig alkoholfri glögg så se till att njuta av er skumpa hela kvällen. Ds

5 kommentarer:

 1. Jag håller med. Visst håller de flesta Cremanter för trevligt lättsamt drickande - gärna i svensk sommarvärme :) Åh, är det ikke sommar snart! Och apropå Champagne så har jag oerhört svårt att skilja klassikerna från varandra; kanske dricker jag skumpa för sällan.

  SvaraRadera
 2. Hehe antar att de flesta av oss dricker skumpa alldeles för sällan. Mitt problem, förutom frekvensen, handlar om att hitta något som verkligen träffar mitt i prick utan att göra för stora hål i plånboken.

  Vad gäller sommaren handlar det om den rätta känslan, i alla fall inbillar jag mig det när det som nu har kommit en decimeter snö sedan förra gången jag tittade ut.

  När jag ändå har experten på kroken, vilken ost föredrar du till skumpa? Eller crémant för den delen??

  Psst. Vet inte om jag sagt det men tipset om St Agur var klockren, vinvalet till var så dåligt att jag inte fick till ett inlägg men maken till lättillgängligt krämig men ändå smakrik skapelse.. mums..

  SvaraRadera
 3. Ahh härligt att höra :) Jo, till skumpa har jag hittat min favorit och det är faktiskt inte kittosten Langres som anses vara ett giftermål. Jag rekommenderar Comté. Även Gruyere och Appenzeller är nog också bra men Comté.. mmm, och med tryffelhonung till! Du kan faktiskt vinna en burk. Kika på mitt senaste inlägg.

  SvaraRadera
 4. Kul det där med hushållsosten. Läste en artikel för länge sedan av Ia Orre; den kända sommelieren, som tipsade om lagrad Hushållsost som den bästa partnern till Champagne. Vore kul att få prova men var kan en sådan hittas? Hur lagrar du den?

  SvaraRadera
 5. Hej igen, jo har faktiskt fått flertal tips om hemmalagrad hushålls, från den lokala doktorn till en artikel om någon kvinna i södra Sverige som lever på att egenlagra svenska klassiker.

  Vet inte var man kan få tag på men jag ska kolla i mina gömmor om jag kan hitta "tantens" namn. Själv har jag den i matkällaren, blir aldrig varmare än 15 grader så det borde funka. Ska bli mer än intressant att se. Om resultatet är bra kan jag kanske skicka en bit.

  Nu ska det inhandlas en Comté :)

  SvaraRadera