Sidor

fredag 19 november 2010

Krohn Heritage Fine Tawny Port. Undrar hur man skulle må utan 2 års sömnbrist?..

Jag dricker alldeles för lite portvin, eller starkvin överhuvudtaget. Att avsluta dagen med ett litet glas sött är närmast som elexir för kropp och själ. Trots detta så finner jag mig sällan spanades på den lila hyllan förutom vid annalkande juletid. Vet inte om det beror på sjunkande temperatur, eller om kroppen helt enkelt ställer sig i sötvinsmode ju närmare jul vi kommer. Har igentligen inte så mycket till övers för glögg, mer sprit och mindre smak med en påklistrad sötma tycker jag sammanfattar den juligaste av drycker. Varför inte ta ett glas port, eiswein eller rent av en lagrad rom om man är lagd åt det söta hållet.

Nu ska jag medge att mina erfarenheter av port är i det närmast obefintliga, där också alltså. Var tvungen att göra en snabb sökning för att hitta vad jag har druckit. Tawny är tydligen oftast en blandning av flera årgångar port som har genomgått en längre lagring på fat.

Krohn Heritage Fine Tawny Port (nr 8026, 95 kr) kommer i det behändiga halvformatet, även om den går att spara öppnad några veckor (kanske mer) så är det trevligt med mindre mängd. framförallt om man som jag vill prova flera sorter innan jul.

Söt doft med dadlar, inlagda russin och en fin stramhet som får mig att associera till röda vinbär. Ett släng nötter spär på komplexiteten och känslan är varken speciellt alkoholmärkt eller för söt. 


Smaken är söt, så klart men inte kladdigt söt. Ett obligatoriskt alkoholsting och gott om torkad frukt. Även här är dadlarna, russinen och de gräddiga nötterna fint samstämmiga och lämnar en smådäst och lite spritig eftersmak.

Detta är inte en stor upplevelse men absolut inte dålig. Måste nog säga att alla komponenter sjunger fint tillsammans och ger ett medelfylligt intryck rakt igenom. Ett helt ok sällskap till ost, fikonmarmelad, brasa och vuxenslöande men säg det som inte är det. (85p)

Tills nästa gång. Kom gärna med tips på annat starkt som passar framför brasan...

4 kommentarer:

 1. Vad sägs om världens, i särklass, mest unika vin - Madeira?

  Kombinationen eteriskt, odödligt och vansinnessyra är såväl magiskt, fascinerande och....gott!

  Men strunta i de enklaste utan ge det en rejäl chans direkt från start. Begränsar du dig till det pinsamma utbud vi har på hemmaplan så är mitt råd att prova MWC's Blandy Colheita 2001. En modern Sercial men delikat för det: http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=97601&Butik=0&SokStrangar=

  Får du dock någon gång tag på en Madeira med ansenlig ålder och från renommerad producent så kan det vara en av livets dryckeshöjdpunkter...

  MVH

  Niklas J

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset Niklas, ska absolut försöka lägga vantarna på denna.

  Två frågor:

  Hur länge kan denna stå öppen, har för mig att oxidationen är klar så några veckor eller?

  Hur lägger man vantarna på äldre exemplar? Ska läsa igenom din Madeira sida men ibland är det enklare att fråga..

  Tack ännu en gång.

  //David

  SvaraRadera
 3. Harkl...harkl...Tyskland? Skämt åsido; ut i Europa och leta. De finns överallt. Använd wein.cc, vinopedia.com för hjälp. Och kom ihåg; det finns inga genvägar. Pislappen korrelerar alltför ofta med vad som finns i flaskan!

  Den jag tipsade om är en colheita så tiden den spenderat i canteiro-uppvärmningen är inte lika lång som en vintage, vilket innebär aningen mer utsatt. Men, och detta är en av tjusningarna med Madeira, om du återförsluter väl efter varje gång du tagit ett glas så vill jag säga den håller åtminstone några månader utan att något händer. Sannolikt ett år. Jag provade en vintage som stått öppen i två år senast på ön och den var strålande. Vinmakaren berättade han experimenterade med en 30-talare som han haft öppen i 4 år och den höll än!

  Du förstår; vinet har fått sin beskärda del av oxidation och sakta uppvärmning under takåsarna att känsligheten är som bortblåst.

  Skicka mig ett mejl så ska jag bistå med en trevlig introduktion!

  niklas.jorgensen at gmail.com

  MVH

  Niklas

  SvaraRadera
 4. Jag må säga, vänligheten och kunskapen har ingen gräns. Tack Niklas ett mail kommer..

  SvaraRadera