Sidor

torsdag 4 mars 2010

Fontanafredda Briccotondo Barbera 2008. Förhoppningsvis snuvad på förkylningen..


Det är inte sant, just när man trodde att man var safe visar det sig att viruset ännu en gång griper med sina bedövande klor efter en. Men denna gång verkar det som att jag kom undan i blotta förskräckelsen. Även om det i likhet med konjungturens förväntade uppgång är för tidigt att säga något definitivt ännu.

För att fira en åter fungerande näsa, dock med en viss bedövning, korkades en av Marsinköpens budgetalternativ upp. De fålanserade godbitarna får vänta tills min älskade kan dela upplevelsen. Vinet som man kan älska att hata redan innan korken har dragits behöver egentligen ingen närmare presentation. I själva verket har dess ryckte överskridit alla förväntningar som ett 75 kronors vin någonsin kan uppbåda. Frågan som inställer sig är lika naturlig som befogad, är det verkligen såå gott? Flera har, i rättfärdigandets tecken, visat intresse men ingen har varit lika generös och välvillig som mr Suckling. Som jag avslöjar i titeln på inlägget handlar det om Fontanafreddas Briccotondo Barbera (nr 2773, 75 kr), dock inte någon av 90 taggarna från 2006, 2007 utan den aktuella SB årgången 2008. Poäng på denna vet jag inte men är det någon som vet så delge gärna. 

Ja just ja, jag höll på att glömma. Detta var dessutom årets mest prisvärda vin 2009 enligt AoM:s vinprovargrupp. Vilken årgång de provade framgår, i likhet med SB:s ordinarie hemsidesinfo, inte.

2008:an doftar lovande, solmogna jordgubbar samsas med syrliga körsbär, läder, lite örter, salmiak, toppat med lite söt vanlij. Utifrån min ringa erfarenhet går associationerna direkt till Italien. Smaken är slank med gott om syrlighet och en aning krydda. Det mest påtagliga är faktiskt syran. Frukten domineras av syrliga körsbär, viol, örter följt av lite mörk choklad med vaniljinslag. Eftersmaken är överraskande lång där liknelsen med att suga på en körsbärskärna är mest slående.

Sammanfattningsvis blir intrycket syrligt med en viss ostämd ton. Det känns helitalienskt ok, varken mer eller mindre. Den är inte tillräckligt inställsam för att vara en "crowd pleaser" och inte tillräckligt personlig för att locka till merköp. Men ok, 75 kr är inte mycket och man får absolut valuta för pengarna men personligen går jag gärna upp en eller två prisklasser och får mer pang för pengen.

Tills nästa gång. Man får tycka olika...

3 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Äsch! Kan ju inte stava längre...

  "Just when I thought I was out they pull me back in!"

  ska det ju vara och inget annat... ;-) Lite sugen att prova vinet!

  SvaraRadera
 3. Haha, var precis den kommentaren som jag satt och snickrade på men jag var inte modig nog ;). Prova gärna, intressant att veta är att dag 3 var vinet bäst. Syran hade tonats ner och frukten var lite mörkare och murrigare. Fortfarande en liten beska i slutet men det är ju å andra sidan ett "budget" vin och man får absolut valuta för pengen. Frågan är dock om man vill, men i undersökande syfte absolut.

  SvaraRadera