Sidor

söndag 12 april 2009

Raimat Cabernet Sauvignon 2005. Kalkon i lammförklädnad..

Detta har varit en helg i mitt tycke. Vi fick besök av nära vänner som vi fick rå om, helt underbart väder och mycket god mat med mer eller mindre lyckade vinval. I allt en minnesvärd helg. Det finns mycket att förtälja om helgen men jag kommer att fokusera på maten och vinet på fredagen. Jag har tidigare berättat om mina möjliga kombinationer och jag fick tyvärr modifiera dessa. En något sen beställning gjorde att inget av Château Mont-Redon vinerna kom till min lokala handlare, men det var ett smärre bakslag.

Vi började kvällen med ett alldeles förträffligt hårt tunnbröd doppat i antingen laxröra eller matjesillsröra. Till detta drack vi Oppigårds Spring Ale (nr 1498, 16.80 kr), väldigt lätt, läskande med en liten beska i slutet. Min fru som i vanliga fall inte uppskattar drycker baserade på malt och humle tyckte att detta var väldigt gott och berömde kombinationen.

Honung, rosmarin och vitlöksgnuggad kalkonstek med rostade rotgrönsaker och rostad vitlök i yoghurt toppad med knaperstekt bacon. En smakmässig fullträff och rätter i sig kändes välbalanserad med vinet skar sig lite med yoghurten vilket förtog helhetsintrycket. Raimat Cabernet Sauvignon 2005 (nr 12762, 95 kr) kändes lyxiggare än vad priset angav. En ganska stor rödfruktig doft, smaken drog mer åt körbär än de förmodade vinbären och tanninerna drog ihop svalgen i slutet. Ett mycket gott vin som jag varmt rekommenderar till en robustare rätt. Detta är ett vin som jag har varit nyfiken på länge och då främst för dess lagringsduglighet. Vi får se vad några år i källaren gör, förhoppningsvis blir frukten mer integrerad utan att tappa spänsten.

Tills nästa gång, en till mig.. en till källaren...

4 kommentarer:

 1. I senaste laget, men tänkte iaf flika in att jag lagrat Raimat CS med bra resultat. Än så länge inga riktiga långliggare, men 2000 och 2001 är fortfarande helt OK, där 2001 nog kändes aningen bättre.

  SvaraRadera
 2. Ok, ska försöka spara några årgångar för att kunna jämföra vid ett senare tillfälle. Känns som att det är ett riktigt trevlig pris om det kan utvecklas. Kan det vara så att 2001 helt enkelt är en bättre årgång? Bättre sent än aldrig :)

  SvaraRadera
 3. Vi hoppas på det bästa. Flyttar snart och inleder med vinflytt men sparar några för påskkonsumtion. Nu ryker
  Raimat CS 2005 till påsklammet.

  SvaraRadera
 4. Hör gärna av dig och berätta hur 05:an var till lammet, har någon kvar i källaren men jag har tänkt att hålla på mina ett tag till. Mvh David

  SvaraRadera