Sidor

fredag 24 april 2009

Leth Duett Riesling Grüner Veltliner Trocken 2008. Den som slank förbi..

Det är med inga eller rättare sagt ringa förväntningar jag provar mitt första medvetna Österrikiska vin. När det dessutom är vitt sjunker intressebarometern ytterliggare. Varför prova då? Och framför allt varför köpa? För det handlar faktiskt om ett aktivt köp. Jo, trevlig prisklass, något nytt (släptes i April), något som kanske passar sommaren till och framför allt Riesling även om det här blandas med 48% grüner veltliner. Det går inte heller att undvika intresset kring varumärket Leth som i endruvsformatet har upp av den svenska vinpressen.

Hur var då vinet? Eftersom jag ligger lite efter med inlägget blir upplevelsen taget ur minnet. Jag tyckte mig känna igen doften i Leth Duett Riesling Grüner Veltliner Trocken 2008 (nr 4587, 69 kr), den subtila fräsha frukten och syran med en viss mineralitet som jag har funnit utmärkande för riesling. Smaken var kryddigare än endruvsvin på riesling med en läskande syra och drag av omogen krusbär (tackar frun för den associationen) med äpplen och citron. Eftersmaken var väldigt kort och innehållslöst. Den spontana mat associationen vara asiatiskt med kryddiga inslag. Vi åt stekt Lax, potatispure mix med skagenröra samt teriakimarinerade morötter med svamp och lök. En väldigt god kombination där teriakiinslagen gifte sig bäst med vinet.

Ett trevligt vin till en ringa penning, tror dock inte att jag köper det någon mer gång. Är fortfarande för övertygad om den halvtorra Rieslingens storhet :).

Tills nästa gång. Varför göra något nu som man kan göra sen? Jo för att minnet är bra men kort...

3 kommentarer:

 1. Hej Svensson!
  Trevligt att läsa din blogg. Tycker LETH DUET är ett strålande vin för det låga priset, har karaktär av båda druvsorterna. Testa gärna LETH GRUNER VELTLINER 4200 som omväxling!
  Hälsningar
  Ulf i CE

  SvaraRadera
 2. Hej Ulf!

  Tack för titten och tipset. Som jag har konstaterat i senare inlägg har det blivit mycket Tyskt halvtorrt så för att undvika risken att bli allt för enkelspårig känner jag att det är på tiden för något annat vitt. Kan du rekommendera någon speciell smakkomo eller är det ett vin att dricka på egen hand?

  //David

  SvaraRadera
 3. Hej.
  Om du gillar Riesling måste du prova Saint Clair Riesling från Nya Zealand. Nummer 6456 på systemet.

  Mvh,
  Robert

  SvaraRadera