Sidor

fredag 26 december 2014

Montecucco Campinuovi Sangiovese 2011..


Hallelejua, precis vad som behövs efter allehanda tunga julsmaker. Eterisk, lätta röda bär, mer Piemonte än Toskana, befriad från all slags övertippande ekinsalg men med övertygande lugn tyngd. Lite orientaliska kryddor på toppen. Munkänslan är precis, slank med mer toskanska drag men med en lätthet som jag inte förknippar med Sangiovese.

Som om inte det var nog, med luft, ok bra mycket luft faller fler Toskanska bitar på plats. Men i en lättare och bekvämare skrud än vad som är kutym för områdets viner. Doften är ganska mörk, mer tyngd än innan men fortfarande en eterisk lätthet. Munkänslan är lika precis som förut men med mer sangiovese karaktär inlindad i salivdrypande dolcettosyror. Avslutet är kryddigt, lätt men ändå övertygande. Det var mig en riktigt fröjdefull dryck.

Med risk för att bli tjatig men det här är ytterligare ett bevis på vinlådans förträfflighet. Kan med största sannolikhet påstå att jag missat detta vin annars vilket skulle vara skam på torra land. För att inte tala om det trevliga informativa blad som medföljer varje leverans, där du bland annat kan läsa dig till att Daniele Rosellini odlar ekologiskt/biodynamiskt i Montecucco som är en relativt okänd DOC i den sydliga delen av Toskana. Att druvorna plockas för hand, får jäsa på dess naturliga jäst i stora slovenska fat, som inte tillför någon eksmak. Och att det passar utmärkt till smakrika pastarätter.

Tills nästa gång. Borta bra men hemma lite bättre...

2 kommentarer: