Sidor

torsdag 25 april 2013

Stagård Riesling Steinzeug 2011. Men nu är det synd om mig, på riktigt..

Stagård Riesling Steinzeug 2011
Sjuk, desto större anledning att minnas det vita som jag öppnade häromsistens, Stagård Riesling Steinzeug 2011 (köpt från handlavin.se för 359 kr), spontanjäst Österrikisk riesling med lång skalkontakt, jo jag tackar ja.

Vid öppnandet, fet lite oljig, fruktigt sammansatt. En mjuk, len och intagande doft med massor av oförlöst potential. I munnen känns det lite småfett men bra syra, stenar, stenfrukt, omogna gula äpplen, krispigt men med en härlig följsamhet. Avslutet biter till med en härlig mild kryddighet, Inte beskt, inte surt bara uppiggande och härlig. Eftersmaken är nedtonad, med mer mineral än frukt.

Efter ett tag finns mer sten, mer utmanande, känns djupare, rökigare och intressantare. Fortfarande känns det oförlöst. Inget riktigt charmtroll i munnen, snårigt stenrös, frukten har gått tillbaka en aning, krita, örter. Om doften känns oförlöst är det inget mot hur det beter sig i munnen. Får nästan locka fram smakerna, eftersmaken som är ganska lång är doft fruktig med mycket mineral. Undrar just vart det här tar vägen.

Det här behöver tid, mycket tid, för oj vad härligt det här öppnar upp sig. Doften är mer tillgänglig, frukten har återkommit och vuxit på sig avsevärt, tänk tropisk, helheten är en uppvisning i elegans, ungcharm och mineral. Smaken följer i samma spår, mer frukt, stramt men ändå generöst tillgänglig med gott om stenigare partier. Helheten är, när jag tänker efter, åt det medelfylliga generösa hållet men med knivskarp struktur.  Ren glädje, personlighet och stort löfte om mer. (92-93p+)

Riesling Steinzeug 2011 flaska 799
Behöver kanske inte påpeka igen hur tjusad jag blev, att det utan tvekan är det bästa vita Österrikiska vin jag provat och att det är väl värt att leta upp någon av de ca 900 producerade flaskorna. Fast ge det tid, massor av tid.

Från jord till flaska
Tills nästa gång. Å så en riktig karlförkylning på det...

4 kommentarer:

 1. Karlförkylning är inte att leka med, då är det verkligen synd om dig på riktigt

  http://docwine.blogspot.se/2012/11/manlig-forkylning-ska-jag-do-nu.html

  Tur att näsan funkade när du drack det där. För det lät fint!

  VoV

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för förståelse och medlidande, det har varit riktigt kämpigt men nu ser jag ljuset i tunneln.

   Jo tur, synd att den slängde in handduken innan jag hann testa det det söta på "riktigt". Men sött borde kunna stå öppen ett litet tag i alla fall.

   /David

   Radera
 2. Svar
  1. Tack, känns som att livet sakta kommer tillbaka :)

   Radera