Sidor

torsdag 22 mars 2012

Massolino Dolcetto d'Alba 2009. Elementen avslagna och plus sex klockan sex..

Innehållet skäms inte för sig
Ja då var vi tillbaka i vardaglig lunk, fantastiskt skönt att orka dra syskonvagnen uppför kullen där vi bor igen. Bara komma igång med träningen igen så är jag redo för nästa sjukdom. fast denna gång kan den gärna få dröja lite. Slog mig igår, som om det skulle vara någon nyhet, att jag kommer bli pappa till en 08:a, en 10:a och en 12:a. Skrämmande men samtidigt helt underbart, nu återstår bara frågan hur 12 blir som vinår? 08 var ju kanske ingen höjdare, 10 verkar kunna bli riktigt bra och då framförallt i Europa. Fast det är klart, spelar egentligen ingen roll. De uppenbara lagringsvinerna har jag ändå inte råd att köpa och helt ärligt hur stor är risken att min vinnördighet sprider sig i rakt nedåtgående led? Stora tankar efter ännu en uppgång i ottan, men om ni har något förslag på mindre kända lagringsviner som håller sisådär 20-30 år lämna gärna en kommentar.  

Medan jag väntar på att förslagen ska hagla in blir det ännu en dolcetto, ni vet det där vinet som alla dugliga, ja och odugliga, piemonte vinmakare dricker till maten istället för de prestigefulla Barolo/Barbaresco som de istället känar sina pengar på. Dolcetto aspirerar sällan på storhet, fast det lär finnas undantag, men dugligare matvin är nog svårt att finna. Tåls att säga en gång till, men SB verkar inte dela min mening. Tyvärr verkar Massolinos Dolcetto  d'Alba 2009 vara lite småsvår att få tag på, jag köpte min för en knapp hundring från Televino men där är det också slut.

Helt enkelt intagande underbar doft, renaste skiraste solmogna hallon och jordgubbar tillsammans med de mörkare druvtypiska dragen. Salmiak kanske någon säger, ganska mycket örter, te, jaja något mörkare är det i alla fall och ganska mycket av de. Har nog inte upplevt så rena kontraster så tydliga i någon annan dolcetto som jag provat.

Munkänslan är nästan lite krävande med all apelsinliknande syra som atackerar. När man väl vant sig, och som jag, fått ett riktigt sug efter mer är drickbarheten given. Frukten är minst lika skinande ren som i doften, de mörkare tonerna något mer dominanta. Med lite tid kommer en köttigare ton, lite torkad skinkaaktish och avslutet markeras med en aning bitterhet och mynnar ut i en bra lång, läskande, fruktrik eftersmak med lite avslutande själkkänning. (87-88p)

Ännu en fullträff, inte stort men ta mig tusan vilket livsbejakande elexir, för att inte tala om att det är farligt bra till mat, eller i mitt fall sedvanlig kvällsplock. Kvällens macka var överlastad med Coppa, har mig veterligen aldrig smakat denna torkade och pressade fläskkarré tidigare men sanna mina ord det ska det bli ändring på.
Inte etiketten heller för den delen
Tills nästa gång. Lite småtjatigt kanske men nu är tamigtusan våren svårstoppad...

8 kommentarer:

 1. Den där rödfrukten känner vi igen, jag och T var rörande överens om den rödfruktiga tonen i många av Massolinos viner på plats i paradiset. Jag tror vi betalade runt 10€ för vinet. Normalbarolon kostade 20€... rätt prisvärt att handla på plats därnere :) Probelmet är att få hem dem, hahah.. Mitt rekord är 7 flaskor i väskan + ett gäng ostar.

  Coppa är gott, hållbarheten efter uppskivning är minst sagt kort...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vill minnas att den även fanns i den som T serverade i somras. Schysta priser indeed, jag kom över 2004 av standard Barolon för 24 (finns kvar hos televino.de), har inte testat än men jag har mina förhoppningar.

   Har fått med mig någe liknande, var dock inte lika roligt när en flaska gick sönder och allt doftade Vinho Verde, för att inte tala om att kläderna var marinerade for life ;).

   Sant, nog för att jag frossade men maken till drygt pålägg får man leta efter. Man får helt enkelt tvinga i sig ;).

   Radera
 2. Aha, vad kostar frakten hos televino? Får nog beställa ;) har samlat på mig ett gäng 04:or :)

  Vinmarinerad resväska. Gött.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Världsklass, 9,5 euro upp till 12 flarror o fort gick det. Sist fick jag dessutom en stor flaska balsamvinäger extra. :)

   Inte lika gott som rödvinsbräserade lämmlägg ;)

   Radera
 3. 9.5 € is a steal! Det är bra att vara föräldraledig, man är alltid hemma (eller i närheten) och kan få det levererat istället för att hämta på någon obskyr postcentral i Östberga. Japp, det är nog den stora fördelen med att vara pappaledig ;)

  Just lämmlägg är riktigt bra ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, stora fördelen. Stora nackdelen är att budgeten blir lite småansträngd, efter 4 års f-ledighet, så man ändå inte har råd att köpa nåt. Eller ok, må hända att en eller annan kartong finner sin väg ner i källaren ;)

   lämmlägg it is ;)

   Radera
 4. 2008 är mycket bra i Chablis, och kommer med stor sannolikhet att bli ett utmärkt Champagne-år. Så kanske en twinpack med en 2008 Le Clos och (så småningom) en 2008 Bollinger GA? Kommer väl gissningsvis att finnas några Barolo från de bästa producenterna från 2008 som håller till 20-årsdagen också... Dolcetton skulle jag inte hoppas på... :-) MVH Vintresserad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Vintresserad, ne dolcetton tror jag vi passar men det andra lät som goa tips. :) Hoppas att vi har hälsan i behåll då så får vi se vad det blev och vad kidsen tyckte om det. Ha en trevlig helg.

   Mvh David

   Radera