Sidor

torsdag 8 april 2010

Palazzo Rosso 2008. Matlagningsvin 2.0

En mustig köttgryta kräver lite mer än de sedvanliga slattar som brukar kunna frysas in efter överblivet vinsug. Så vad göra? Varför inte prova ett billigt "buffevin" från senaste nyhetssläppet, 49 kr och hyllat från A(rtberg) till V(invin.se). Frågan är om ett 49 kronors vin tappat i Simrishamn kan ges epitetet drickbart eller om det sonika är druvjuice som endast fungerar i maten. Min förra Simrishamn tappade flaska, om än ofrivillig, fungerade även om omständigheterna utgjorde mer än skälig del av omdömet.

Palazzo Rosso 2008 (nr 2009, 49 kr) ger ett självsäkert intryck med mörka toner av choklad, körsbär och blåa bär med en avslutande ekkrydda. Ganska trevlig om än något brudus fruktdriven och ungt där en hint av kvarvarande jäst kan förnimmas. Smaken är småsyrlig, söt med lite krydda och en frukt som på intet sätt är överdriven men fyller upp munnkänslan på ett behagligt sätt. De obligatoriska körsbären finns där liksom lite rotfrukt, salmiak, läder och torkat kött. Tanninerna är i stort sett obefintliga och eftersmaken bjuder på lite körsbärskärnor och dörjer kvar lite längre än vad som kan beskrivas som obefintlig.

Överlga en trevlig bekantskap som inte stoltserar med samma syrliga personliget som Fontanafreddas Briccotondo men som ändå säkerligen kommer att kvalificera sig upp på ett och annat buffébord eller kanske till en fredagspizza. Själv tycker jag att det blir lite för opersonligt men i grytan gjorde den underverk.

Tills nästa gång. I grytan eller i glaset, det är upp till dig...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar