Sidor

lördag 31 oktober 2009

Langhe Nebbiolo Fontanafredda 2007. En låång kväll..

Tanken var: Trevligt sällskap + långkok av oxfilé i ugn + gratäng av diverse rotgrönsaker + nattning av lillen i sedvanlig tid + en ung nebbiolo och icke årsgivet alkoholfritt alternativ = En trevlig vuxenmiddag. Så blev det inte, allt stämde förutom nattningen vilket drog ut på tiden ca 2 timmar vilket i sin tur gjorde att kvällen blev väldigt lång samtidigt som den bara försvann.

I ett tidigare inlägg blev jag tipsad om Langhe Nebbiolo Fontanafredda 2007 (nr 22300, 99 kr) av en annan bloggande vindrickare. Vinet har tidigare pockat på min uppmärksamhet då det i tidigare årgångar har väckt både förtjusning och förfäran.

Det börjar lockande med en mörkröd doft av kirsh, fat och lite kryddor. Det doftar mycket men känns ändå lite återhållet. Smaken är medelfyllig med körsbär som följder med ända till tanninerna som tar vid i slutet och lämnar ett ganska stramt men fruktigt avtryck. Det något kantiga intrycket och en smått läskande syra gör att tankarna far till källaren. Helhetsintrycket blir gott men inte något att hurra och slå frivolter för. Pio Cesaren som hade legat till sig i källaren var bra mycket bättre och frågan är om det inte är värt att investera de extra kronorna för att få ett vin som helt enkelt ger lite mer tryck i alla avseenden.

Trots en utdragen nattning var maten helt underbar, oxfilén var precis så mör som den blir efter att ha legat i hundra grader några timmar. Vinet i kombinationen med maten var ok och som måltidsdryck fick det klart godkänt.

Tills nästa gång. Allt ordnar sig tillslut...

Ps.
För att tillfredställa vännen lägger jag upp receptet:
-Lägg filén i vin dagen innan, vet egentligen inte om det behövs men det skadar inte.
-Putsa och bryn filén runt om i salt och peppar.
-In i ugnen på ca 100 grader. Häll på lite soja och vin. Ös lite då och då.
-Låt vara i ugnen till köttet når ca 65 grader, är då riktigt trevligt ljusrosa.
-Skär upp köttet och pensla med valfri glace, gärna något med lite sötma (tex sweet chili eller honung). Jag använde både och, rosmarin och lite grillolja.
-In i ugnen på ca 175-200 grader för att få en fin yta. Längde beroende på hur välstekt köttet ska vara.
-Svep in i folie för att hålla värme.
Lika enkelt som gott, Ät och njut!
Ds.

5 kommentarer:

 1. Det kan vara vanskligt med årgångsbyten. Har detta vin som var så bra i årgång 2006 tagit ett steg ner? Jag får nog öppna den flaska av årgång 2007 jag har vid nästa lämpliga tillfälle.

  SvaraRadera
 2. Man borde kanske inte vara förvånad vid det här laget men dag 2 var vinet bra mycket bättre men fortfarande ingen personlig hitt. Beror nog mer på mig än på vinet i fråga, håller dock fortfarande Pio Cesaren högre. Ska bli intressant att se vad du tycker som faktiskt kan jämföra det med tidigare upplevelser.

  SvaraRadera
 3. tackar för receptet! ska bjudas på min käraste tillsammans med vårt nya vin på fredag, hoppas jag lyckas lika bra som du! Stor kram och tack för en trevlig helg! //den främmande =)

  SvaraRadera
 4. Tack själv!
  Alltid lika trevligt när du/ni förgyller vår vardag. Hoppas att kombinationen ska smaka. Kram på er.

  SvaraRadera
 5. Hej,

  nu har jag provat 2007:an...

  SvaraRadera