Sidor

fredag 6 oktober 2017

La Magia Brunello di Montalcino 2012


Vilken energi, inte alls samma aggressiva grepp i syran som hos visa andra 2012:or men oj vilken inneboende kraft. Det finns en tillgänglig balans mellan frisk frukt och komplexare jordiga toner. Floral, mörkpolerad, lätt orientalisk krydda med en intensitet som håller munnen i ett silkeslent järngrepp. Synnerligen seriös Brunello som dansar sin egna väg men ändå med båda fötterna i Montalcino myllan. Med luft visar den upp mer av allt och på sätt och vis är det skönt att bli påmind om varför jag älskar Brunello.

Å tänka sig, det finns fortfarande några flaskor kvar på gröna skylten. En av de bättre Brunellos som jag smakat sedan jag påbörjade mitt 2012 race oavsett pris. Funderar ni på vad en bra autentisk Brunello är eller om ni bara är sugen på ett riktigt potent rödtjut, tja då finns det inte mycket att fundera på.

Tills nästa gång. Borta bra men hemma bäst...

Pst.
JS 96
AG 92
WE 92
MP 92+ (dag 1)
MP 93+ (dag 2)

Psst.
1974 flyttade Harald Schwarz från Norditalien och tog med sig familjen till Montalcino. Där planterade han 15 hektar Sangiovese. Sedan 2011 har sonen Fabian tagit över hela ansvaret och har nu helt ställt om till ekologisk produktion. Vingården ligger på ca 400 – 450 meters höjd och har en syd-ostlig exponering. Druvorna skördades den andra veckan i september. Jäsningen skedde i ståltankar och större ekliggare med ca 30 dagars maceration. Efter jäsningen så lagrades vinet i 36 månader på 500-liters ekfat och sedan ytterligare 6 månader i flaska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar