onsdag 15 augusti 2012

Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay 2009. Men vad ska jag ha till?

Sneak peek
Vanskligt att generalisera någons sortiment, det gör jag bara efter att ha provat riktigt mycket eller i all hast när beslutsångesten slår till precis i beställningsögonblicket. Vad jag däremot kan säga är att samtliga provade flaskor från ewine.dk har passat mig ypperligt, näst i tur är amerikansk Chardonnay, inget som brukar köpas eller konsumeras särskilt flitigt, desto roligare att testa.

Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay 2009 (varuprov, kostar 165 kr hos ewine.dk, eller 169 kr i BS) har en lite dov, fräsh doft med aningen tropisk gul frukt med en omslutande citruskant. Finns även en liten rundare släng med tillhörande vanilj, men svag och balanserad.

Munkänslan är åt det medelfylliga hållet, bra gott om mjuk följsam gul frukt, en aning smörighet och ett uppstramande avslut med en pikant småbeska som biter sig kvar och stannar bra länge i den långa frukttropiska eftersmaken. (88-89p)

En riktigt trevlig småung uppenbarelse i en fylligare stil än jag är van. Fin balans och ett uttryck som är precis perfekt avvägt mellan fat, frukt och struktur. Tror dock att detta kan lyfta ytterlligare något med rätt mat.
Ett litet glas nu, resten sen
Frågan är bara vad som ska ätas till? Jag funderar på laxsida, men hur den ska tillagas återstår att se. Förslag?

Tills nästa gång. Annars är det bara bra med dagis, jobb och resten av familjen...

14 kommentarer:

  1. Trevligt med lite chardy! :-) Lax med ingefära kanske? Inget gräddigt iaf... Ha det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja eller hur, ne inget gräddigt. Hm, ingefära låter intressant. Detsamma :)

      Radera
  2. Trevligt att läsa om dina vintips, här är ett recept på en helgrillad laxfilé.

    http://kokschefen.nu/Recept/helgrillad-laxsida-samt-en-varm-potatissallad-med-fetaost/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och tack för tips, hinner nig inte tända grillen men receptet följer med i ryggsäcken. Låter gött.

      Radera
  3. Eftersom vinet är fatat så är det bäst att steka eller grilla laxsidan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland säger förnuft och känsla två skilja saker ;)

      Radera
  4. En variant på hur Heston Blumenthal ofta gjort...
    http://ezinearticles.com/?How-to-Oil-Poach-Fish&id=4127887

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack igen, shiit och jag frågar mig själv? Varför sprider denna man inte sina egna alster ;). Fast, så länge är du mer än välkommen att fortsätta delge här. Tack :)

      Radera
    2. Btw, det här måste jag bara prova. Har du månne någon favvo olja för ändamålet??

      Radera
  5. En hyfsad olivolja funkar fint. För bästa resultat så bör den inte hålla mycket mer än 50-55 grader. Svensk Fisk rekommenderar en kärntemperatur för lax på 48 grader och en viktig del av poängen är att den ska få jämn temperatur.

    Heston använder hela filéer vilket gör att det går åt mycket olja. Därför återanvänder han oljan. För att kunna göra det så hettar upp den till över 100 grader efteråt, för att sedan sila den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, nu finns det ingen återvändo. Jag SKA testa :)

      Radera
    2. Det är det värt. Han har använt tekniken en hel del på The Fat Duck genom åren så... :-)

      Radera
  6. Vad snyggt du fick till det. Alltid en fröjd för ögat att titta på dina bilder och läsa dina härliga utmålande vinbeskrivningar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för beröm Ann, kan inte hjälpa att du/ni skickat så goda viner. :)

      Radera