Sidor

lördag 4 augusti 2012

Becker Spätburgunder 2010 och Kyckling med getost och bacon. Matbloggar here I come..

Det gäller att ta till vara på det man gör bäst, eller tror sig göra bäst i alla fall. Har dessutom varit lite skralt med inspiration på matsidan på sistone för att inte tala om att tiden för det mesta är knapp, varför inte prova en ny infallsvinkel? Finns ju så otroligt mycket inspiration i matbloggsdjungeln, jo för det är minst sagt en variationsrik fauna. Ta något "snabbt och enkelt" recept som jag gillar, sno om ni vill, såklart får upphovsmakaren cred, och para med något vin som jag tror passar. Bäddat för succé? Minst sagt, fast jag tänker faktiskt säga till när det inte blir det också. Funkar även åt andra hållet såklart, välja vin först och sedan recept som jag tror passar.

Kärlek varje gång
Först ut är vin kontra mat, Beckers Spätburugunder har varit grymt bra tidigare år och ett riktigt matvin. Rediga syror, bra fjong i frukten och mörkare personligare drag. Till detta borde en lättare kötträtt funka, gärna lite fett och mer nyanserat än kraftfullt. Hittade Recept 32 - LCHF Kyckling med getost och baconKickis Blogg - Middagsfrid som hon i sin tur tagit från Annika Dahlqvist kokbok, hm diskad på eget grepp i första försöket? Sak samma, bra låter det i vilket fall.

Klart bäst källarsval
Först vinet,  
Becker Spätburgunder 2010 (köpt hos Gourmondo.de för 11.90 brukar dyka upp både på Bolis och hos Atomwine.dk)
Doften är slank, gott om röda bär, aningen småjästa vinbär och hallon. Det finns även gott om mörkare örtigare drag, lite blomvatten och rosor.

Munkänslan är riktigt läskande, slank med bra tryck i frukt och syror. Frukten är skir och rödbärig förhållandevis rund för att vara så slank, syran är också snarare rund än agressiv och de mörkare örtigare dragen följer med som en trogen följeslagare genom hela uttrycket. Balanserat, ungdomligt fräsch och alldeles förträffligt följsam med en personlig tvist.

Eftersmaken sitter i ett bra tag med bär och mörkare drag. (87-88p+)

Vettekatten om inte detta är den mest tillgängliga varianten hittills, fast på ett mycket bra sätt. Finns ingen svacka och den eventuella brist på komplexitet kan nog skyllas på ungdomen. Gott, tillgängligt och eget på bästa tyska manéer. Härlisch.

Hög tid att göra något åt den där fönsterbrädan
Och maten, 
var helt enkelt riktigt bra. Enkel, snabb och en perfekt vinmatchning. Jag bytte ut getosten mot brie, vilket var bra för hemfriden men kanske sämre för smaken. Persilja från landet istället för köpetimjan, kändes helt enkelt bättre. La till lite flottiga stekta färskpotatisar, inte värst mkt LCHF där, och färsk bladspenat. Den svaga ton av apeslin var helt perfekt och bidrog till en fräshare touch, samtidigt som baconet bevarade saftigheten och bidrog med köttig sälta. Möjligen att jag nästa gång skulle servera en gnutta vinbärsgelé till för ytterliggare en smakbrygga med det är bara petitesser i sammanhanget. Stark rekommendation, både till mat, vin och i kombination.

Tills nästa gång. Hoppas att nästa middag är något mindre kaotisk, bara något...

Pst. Är det någon som har ett recept och vin som "jag bara måste prova", hojta gärna till. Ledorden är, förutom att det ska vara utomordentligt gott, snabbt och enkelt.

Psst. Tro nu inte att varje inlägg kommer vara lika genomtänkta, fortfarande en virrpanna vid spakarna med alldeles för mycket idéer och för lite tid.

10 kommentarer:

  1. http://wctc.se/en-volley-till-svenssonsmakaren-ajvarbiffar-pa-blandfars-med-quinoa-och-bulgur-plus-lots-of-greens

    SvaraRadera
  2. Sommarmaten 2012! Ska testa med lite korvhantverkskorvar också :) Ser fram emot att se din variant inom en vecka eller två, familjen kommer tacka dig ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt ideligen nya smaksättare, först apelsin och nu Ajvar ;) Egentligen det enda som behöver köpas hem, tack igen. Återkommer inom kort.

      Radera
  3. Ja, just. Har redan filurat klart på vad som ska drickas till :)

    SvaraRadera
  4. Den här kyllingen med jordgubbssås verkar lite spännande. Borde funka fint till en bärig pinne från t.ex. Nya Zeeland.
    http://www.whatscook.in/articles/dinner-for-chefs/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men se där, härligt. Va den där getosten igen då men jordgubben lät spännande. Ett litet problem bara, bärig pinne? Har du några förslag, har nog inte så många i mitt förråd :). Tack för tips.

      Radera
  5. I princip alla unga PN-viner från bra producenter i Nya Världen brukar vara bäriga. Felton Road, Escarpment (PI genom Vinovativa) och Schubert är pålitliga. Bland de billigare skulle jag välja en från t.ex. Neudorf. Ten Minutes by Tractor från Australien är också ett bra val men jag tycker att de rusat iväg väl mycket i pris på sistone.
    Amerikanska pinnar är förstås också mycket bär och frukt men priserna är ofta väl höga. Bristlys senaste producent, Vivier, kanske skulle kunna vara något?
    Från Bourgogne så skulle jag välja en enklare 2009:a från en bra producent.
    Varför inte se om du kan hitta något med lite jordgubb i doften?

    SvaraRadera
  6. Det kan förresten vara värt att nämna att den utmärkta sajten för Il cucchiaio d'argento, http://www.cucchiaio.it/, verkar ha vintips till de flesta (alla?) rätter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack o tack igen, nu har jag någonstans att ta avstamp.

      Radera